Aktuelno iz kulture

Kostimograf Ivana Vasić Ingliš: Vinča je tema Srpskog paviljona na Expo izložbi u Dubaiju

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2021

-

13:32

Kostimograf Ivana Vasić Ingliš: Vinča je tema Srpskog paviljona na Expo izložbi u Dubaiju
Kostimograf Ivana Vasić Ingliš: Vinča je tema Srpskog paviljona na Expo izložbi u Dubaiju - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Kostimograf Ivana Vasić Ingliš sa iskustvom rada u holivudskim projektima, bila je gošća nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" i u razgovoru je otkrila kako će izgledati kostimi za kampanju predstavljanja Srbije na predstojećoj Expo izložbi u Dubaiju.

Vasić Ingliš kaže da je dobila poziv od Lazara Bodrože, mlađeg brata njenog dugogodišnjeg saradnika Stevana Bodrože, da se priključi kreativnom timu koji će osmisliti kampanju za predstavljanja Srbije na Expo izložbi u Dubajiu.

"Moj prvi zadatak je bio da dizajniram kostime za video koji će predstavljati ideju Srpskog paviljona u Dubaiju. Lazar i ja smo najviše razgovarali o mom iskustvu dizajniranja kostima za američku TV seriju `Predstraža` i implementaciji slovenskog folklora u kostime koji komuniciraju sa savremenom publikom" kaže Vasić Ingliš.

Prema njenim rečima, finalno rešenje našli su u ideji da Vinča bude tema Srpskog paviljona u Dubajiu na Expo izložbi ("Expo 2020 - Dubai" biće održan od 1. oktobra do 31. marta naredne godine, a nastup Srbije biće pod brendom: "Srbija stvara ideje - inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost")

"Vinča je presedan u neolitskom kulturama jer nisu pristali da budu na nivou svih ostalih zajednica iz tog doba, već su imali kovani novac i sistem znakova koji je bezmalo predstavljao pismo. Onda smo odlučili da na šaljiv način iskoristimo neke teorije koje dokazuju da su u Vinči zapravo bili vanzemaljci i napravimo kostime koji spajaju praiskonske ideje nasleđa sa našim futurističkim zamislima koje treba da predstave Srbiju u Dubaiju" kaže Vasić Ingliš.

Budući da je supruga producenta Džonatana Ingliša, koji sa velikim uspehom u Srbiji snima američku TV seriju "Prestraža", bilo je, kako kaže, logično da je izaberu za kostimografa i da u kostime implementira sopstveno nasleđe.

Srbija ima vrhunske profesionalce

"Da su otišli u severnu Evropu dobili bi Vikinge, ali kada su već u Beogradu dobili su Slovene. Producentima se to dopalo jer sam našla način da im prikažem staroslovensku estetiku i serija je bila preplavljena ikonografijom koja je lokalno prepoznatljiva", dodaje Vasić Ingliš.

Kostimografkinja je učestovala i u radu na filmu "The Machine", američke kompanije "Legendary Entertainment" koji je sniman u Srbiji, a koji producira i režira Piter Atensio i u kom igra Mark Hamil. Prema njenim rečima, to je odličan marketing za Srbiju "kao destinaciju u kojoj uspešno funkcionišu inostrane filmske ekipe".

"Bilo je naporno i spektakularno i mogu da kažem da smo snimili uzbudljivu akcionu komediju", kazala je Vasić Ingliš.

Prema njenim rečima, od kada je njen suprug, producent Džonatan Ingliš, došao u Beograd, postao je strastveni reklamer naših fomskih radnika.

"Srbija ima vrhunske filmske profesionalce. Džonatan nije samo zaposlio srpske filmske autore, već su se u produkciji TV serije "Predstraža" našli i naši redtelji, što je prilični presedan u servisnoj kinematografiji. Naše ekupe su bukvalno spektakularne jer svi koji iz sveta dođu da snimaju u Srbiji napominju da ovde pronalaze ozbiljnije profesionalce nego što je to slučaj u njihovim državama", zaključuje kostimograf.

Komentari (0)

Kultura