Aktuelno iz kulture

Francuski stručnjaci u oblasti kinematografije gosti Festivala autorskog filma u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2023

-

13:00

Francuski stručnjaci u oblasti kinematografije gosti Festivala autorskog filma u Beogradu
Francuski stručnjaci u oblasti kinematografije gosti Festivala autorskog filma u Beogradu - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

U sklopu 29. Festivala autorskog filma od 28. do 30 novembra u mts Dvorani (press sala) održaće se osmi po redu Francusko-srpski filmski susreti. 

Susrete organizuju Francuski institut, mts Dvorana, Filmski centar Srbije i ACID, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Susreti će i ovog puta krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz diskusije na niz tema posvećenih sedmoj umetnosti. 

U okviru programa biće priređena brojna dešavanja u kojima će učestvovati delegacija francuskih stručnjaka i njihove srpske kolege: predavanja, sastanci i radionice na temu filmske kritike, audio inženjeringa i audio-vizuelne politike EU.

Radionice i paneli namenjeni su filmskim stručnjacima, ali i studentima različitih oblasti filmske umetnosti i ljubiteljima filma.

Kako tradicionalna filmska kritika nastavlja da se transformiše pod prodornim uticajem interneta, novi oblici filmsko-kritičke i sinefilske ekspresije nastavljaju da dobijaju zamah u onlajn prostoru.

Tokom panela "Izvan tradicionalne filmske kritike: kako napraviti uspešan YouTube kanal i Instagram nalog sa filmskim sadržajem", autori dva uspešna naloga Jovan Vasiljević (1,1 milion pratilaca na Instagramu, profil cinematologist) i Nikolas Delaž (ukupno 6,6 miliona pregleda na YouTube) podeliće praktične savete i govoriti o prednostima i izazovima razvoja ovakvih kanala.

Učesnici okruglog stola "Strukturalni pregled audio-vizuelne politike EU: ka harmonizaciji delovanja" - Žuli-Žan Reno generalna sekretarka, EFAD, Leticija Kuljuk, Regionalni ataše za audiovizuelnu delatnost, Ambasada Francuske u Srbiji i Frederic Cornet, EuropaCinemas, razgovaraće o tome kako orkestrirati i uskladiti različite praktične i pravne mehanizme audio-vizuelnog sektora u evropskim zemljama, u i izvan EU.

U okviru razgovora "Dizajn zvuka u filmu", stručnjaci za zvuk Ana Deviler, Karolina Santana, Pjer Antoan Kotan i Aleksandar Protić, otkrivaće tajne zanata i saznaćemo više o dizajnu, montaži i miksovanju zvuka. 

Tri francuska i jedan srpski profesionalac razgovaraće i razmeniće svoja iskustva i mišljenja o tehnikama rada i specifičnostima njihovog delovanja u Francuskoj i Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura