Aktuelno iz kulture

"Magija ne prestaje": Radik Tjuljuš zaokružuje svetsku turneju koncertom u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2023

-

14:15

"Magija ne prestaje": Radik Tjuljuš zaokružuje svetsku turneju koncertom u Beogradu
Lav Kovač - Copyright Slavoljub Radojević

veličina teksta

Aa Aa

Koncertna Serija "Magija ne prestaje" predstavlja internacionalne umetnike: Tjuljuš/Josifovski/Kovač - trio (ESTAM Super Group), u okviru projekta "Burning from The Inside". Koncertom u Beogradskoj filharmoniji umetnici završavaju turneje za tekuću godinu, nakon više od 100 nastupa širom sveta sa različitim projektima, i snimkom koncerta završavaju rad na svom prvom zajedničkom albumu.

Salu Beogradske filharmonije ispuniće čarobni zvuci internacionalnog sastava Tjuljuš / Josifovski / Kovač, i njihovog jedinstvenog projekta "Burning from The Inside" u petak, 8. decembra, sa početkom u 20 časova. Ovaj koncert, vrhunac ovogodišnjeg koncertnog serijala "Magija ne prestaje" u organizaciji Multikultivatora, originalna je produkcija ESTAM World Music festivala. Pod kreativnom i muzičkim direkcijom osnivača Multikultivatora, Vladimira Đorđevića, "Burning from The Inside" je svedočanstvo dve decenije kreiranja fascinantnih muzičkih doživljaja. Ovaj koncert obeležava 20. godišnjicu Multikultivatora, okupljajući grupu izuzetno kreativnih i iskusnih muzičara sa različitih svetskih raskršća.

Slavoljub Radojević

 

U srcu ove nesvakidašnje muzičke avanture je Radik Tjuljuš, majstor grlenog pevanja i svojevrsni Jimi Hendrix na igilu, poreklom iz Republike Tuve u centralnoj Aziji. Radik spaja očaravajuće melodije i ritmove koji donose samu srž tibetanske šamanske baštine i nomadskog života. Poznat je po virtuoznosti na brojnim tradicionalnim instrumentima, a njegova muzička avantura seže od saradnje sa legendarnim tuvanskim rok bendom “Yat-Kha” do vođenja “Tuvanskog nacionalnog orkestra”. Radikov nastup u Beogradu stavlja tačku na svetsku turneju sa njegovim bendom Huun Huur Tu.

Rođen u Bitoli, u porodici sa bogatom muzičkom istorijom, Oliver Josifovski crpi inspiraciju iz energije i prirodnog okruženja svog muzičkog odrastanja. Diplomirao je kontrabas u Sofiji, na odseku za pop i džez muziku i ubrzo postao član nekoliko bendova, gde je počeo da stvara i svoje prve kompozicije. Značajna je figura kako u balkanskoj tradiciji, tako i u džezu. Oliver je suosnivač benda Ljubojna – muzičke laboratorije inspirisane makedonskom muzikom, s dubokom posvećenošću očuvanju i obogaćivanju kulturne baštine.

Slavoljub Radojević

 

Kompozitor i bubnjar, Lav Kovač utiskuje neizbrisiv pečat na muzičku scenu. Oblikovan avangardom, savremenom klasičnom muzikom, folkom i džezom, Lavov jedinstveni ukus vodi njegov umetnički izraz. Njegov put od klasičnih udaraljki do džez bubnjeva vodio je preko koncertnih pozornica širom Evrope na kojima je nastupao muzičarima raznovrsnog muzičkog zaleđa. Od 2008. godine, redovan je član svih postava Borisa Kovača, sa kojim je snimio 5 albuma. Nakon koncerta u Beogradu odlazi na turneju u Holandiju.

Kreativnu viziju iza projekta "Burning from The Inside" donosi Vladimir Đorđević, strastveni ljubitelj muzike i osnivač "Multikultivatora", spajajući jedinstvene talente, glasove i energije u ovom izuzetnom muzičkom projektu. Zagovornik savremene muzike i podrške mladim talentimaa, bio je urednik muzičkog programa kulturnih centara, festivala i radio stanica. Već šest godina je selektor ESTAM World Music festivala.

Ulaznice se mogu nabaviti na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i putem sajta www.tickets.rs

Komentari (0)

Kultura