Aktuelno iz kulture

"Čuvari formule" prestigli i nove "Igre gladi": Šta se ovih dana gleda u domaćim bioskopima

Komentari

Autor: Staša Rosić

29/11/2023

-

08:15

"Čuvari formule" prestigli i nove "Igre gladi": Šta se ovih dana gleda u domaćim bioskopima
"Čuvari formule" prestigli i nove "Igre gladi": Šta se ovih dana gleda u domaćim bioskopima - Copyright Prinskrin/Youtube/Art Vista, Lionsgate Movies, Universal Pictures, Marvel Entertainment

veličina teksta

Aa Aa

Domaći filmovi "Heroji Halijarda" i "Čuvari formule" nalaze se među deset najgledanijih filmova u domaćim bioskopima, prema novom izveštaju Filmskog centra Srbije za period između 17. i 23. novembra.

Pažnju gledalaca privukla su i nova animirana ostvarenja "Trolovi: Bend na okupu", "Kantervilski duh" i "Drevna mišologija", kao i novi Marvelov film "Kapetan Marvel 2".

Predstavljamo vam trenutno najgledanije naslove u bioskopima u Srbiji:

"Čuvari formule"

Na prvom mestu po gledanosti u nedelji između 17. i 23. novembra je novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", koji je do sada videlo više od 200.000 domaćih gledalaca.

Film je snimljen na osnovu romana Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča", po scenariju Vuka Ršumovića, kao i Ognjena Sviličića i Bjelogrlića, i govori o akcidentu koji se desio 1950-ih godina u Institutu Vinča, i potonjem lečenju ozračenih naučnika u Francuskoj.

Jugoslovenska tajna policija ih odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu, gde doktor Žorž Mate predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

U naslovnim ulogama gledamo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

"Igre gladi: Balada o ptici pevačici i zmiji"

Prednastavak planetarno popularne franšize "Igre gladi" snimljen prema bestseleru Suzan Kolins, prikazuje Panemu 64 godine pre događanja iz originalnog filma.

Lusi Grej Baird predstavlja siromašni Okrug 12, a 18-godišnji Koriolanus Snou je njen mentor. Izgledi su protiv njega, Lusi ne predviđaju pobedu, ali nakon što prkosnom pesmom tokom ceremonije žetve uspe da zaokupi pažnju celog Panema, Snou pomisli da bi možda mogao okrenuti šanse u njihovu korist. Ujedinjujući svoju teatralnost i novootkrivenu političku mudrost, Snou i Lusi trkaju se sa vremenom kako bi preživeli i otkrili ko je ptica pevačica, a ko zmija.

"Trolovi: Bend na okupu"

Nakon dva filma, Maka i Zakeralo sada su zvanično, konačno, par.

Dok se zbližavaju, Maka otkriva da Zakeralo ima tajnu prošlost. Nekada je, sa svoja četiri brata, bio deo njenog omiljenog benda Brozon. Oni su se raspali kada je Zakeralo bio beba, a on od tada nije video svoju braću. Ali, kada je njegovog brata Flojda, zbog neverovatnog muzičkog talenta, kidnapovao par podlih pop zvezda zlikovaca, Zakeralo i Maka kreću na izazovno i emotivno putovanje, kako bi ujedinili braću i spasili Flojda od sudbine, koja je gora čak i od mračne pop kulture.

"Kapetan Marvel 2"

Moći Kerol Denvers se prepliću sa moćima Kamale Kan i Monike Rambo, pa su primorane da rade zajedno kako bi spasile univerzum.

Iako je Kerol povratila identitet koji su joj oduzeli pripadnici tiranske Kri vrste i osvetila se Vrhovnoj inteligenciji, ona ponovo nosi teret destabilizacije univerzuma. Kada je dužnost dovede do Crvotočine povezane sa Kri revolucijom, njene moći mešaju se i prepliću sa moćima Kamale Kan, poznate kao Ms. Marvel, kao i sa moćima zaboravljene nećake, sada S.A.B.E.R. astronautkinje Monike Rambo. Ovaj izuzetan trio mora da nauči kako da zajedno i udruženo radi kako bi spasao univerzum.

"Pet noći kod Fredija"

"Pet noći kod Fredija", film Eme Tami, koji je adaptacija istoimene video igre, postao je horor sa najvećom bioskopskom zaradom u 2023. godini. Ostvarenje realizovano sa skromnim budžetom od 25 miliona dolara, zaradilo je impresivnih 217 miliona na svetskim blagajnama i nadmašilo čak i daleko intenzivnije reklamiran film "M3GAN".  

Kao da to već nije dovoljno dobar rezultat, "Pet noći kod Fredija" nadmašio je po zaradi čak i prošlogodišnji "Noć veštica - Kraj", a kada je reč o adaptacijama video igara, veći uspeh u prvoj nedelji prikazivanja ostvario je samo "Super Mario" (146 miliona dolara).

Film govori o mladom Majku (Džoš Hačerson) koji počinje da radi kao čuvar u piceriji "Kod Fredija", ali vrlo brzo uviđa da su to mesto zaposele opasne mehaničke lutke - maskote koje seju smrt. Majk mora da se bori za opstanak, ali i zaštiti svoju sestru Ebi (Pajper Rubio), koja kao da je na neki čudan način povezana sa zlim lutkama.

"Kantervilski duh"

U Engleskoj s kraja devetnaestog veka, naučni pronalazak donosi nove poglede na svet.

Moderna američka porodica useljava se u svoju tek kupljenu seosku kuću kako bi saznala da li je okružuju duhovi. Ser Simon Kantervil uspešno pohodi terenom više od tri stotine godina, ali u momentu kada pokušava da uplaši nove ukućane susreće se sa novim izazovima.

"Drevna mišologija"

Novi pristup klasičnom grčkom mitu ispričan kroz zabavne pustolovne jednog miša!

Na daleki put u drevnu Grčku nas vodi mlada i pametna mišica Pati koja je oduvek želela postati heroina. Pati, uz mačka Sema, starog heroja Džejsona i Argonauta, družine heroja iz grčke mitologije, kreće u odvažnu potragu kako bi stanovnicima Jolkusa pružila pomoć u izradi kipa grčkog boga mora - Posejdona. Jolkus krasi spomenik Zevsu, ali ne i Posejdonu, što u njemu stvara strašnu ljubomoru koja prelazi u bes. U žaru ljutnje Posejdon stanovnicima Jolkusa oduzima zlatno runo, koje im osigurava srećan i lagodan život, dajući im rok do kada moraju izgraditi i njegov spomenik. U pustolovini života hrabra se mišica suočava sa najbizarnijim i najopasnijim stvorenjima iz ovog doba mitologije. Zabavna avanturistička priča namenjena je celoj porodici.

"Ubistva pod cvetnim mesecom"

Zasnovan na istinitoj priči i istoimenom romanu Dejvida Grena, film "Ubistva pod cvetnim mesecom" je epska krimi saga, gde se prava ljubav ukršta sa neizrecivom izdajom. 

To je prvi Skorsezeov vestern i najskuplji film u njegovoj karijeri čiji je budžet premašio 200 miliona dolara. 

Radnja je smeštena u dvadesete godine prošlog veka i govori o porodici američkih starosedelaca iz plemena Osejdž, koji su svojevremeno bili najbogatiji narod na svetu zahvaljujući nafti koja je pronađena na njihovoj teritoriji. Pomama za naftom je tokom prve četvrtine 20. veka prouzrokovala masovno ubijanje pripadnika ovog plemena, što je dovelo do jednog od prvih slučajeva kojima se bavio FBI.

Glavne uloge tumače Leonardo Dikaprio, Lili Gledstoun, Robert de Niro i Brendan Frejzer.

"Heroji Halijarda"

U proleće 1944, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“. 

U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik, koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. 

Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

"Kći močvare"

Zvezda "Ratova Zvezda", glumica Dejzi Ridli, u napetom psihološkom trileru zasnovanom na istoimenom bestseleru koji je proglašen najboljim trilerom 2017. godine.

Njena protagonistkinja Helena Peletir ima muža kog voli, dve prekrasne kćerke i posao koji je ispunjava. Ona međutim skriva i mračnu tajnu. Otac je njenu majku oteo i držao je u zabačenoj kolibi u močvarama poluostrva Mičigen. 

Helena, rođena dve godine nakon otmice, volela je svoj dom u prirodi, a uprkos očevom ponekad brutalnom ponašanju, volela je i njega ... sve dok nije zaista saznala koliko on može biti okrutan. 

Više od dvadeset godina kasnije, zakopala je svoju prošlost toliko duboko da čak ni njen suprug ne zna istinu. No njen otac beži iz zatvora i pritom ubija dvojicu čuvara pa nestaje u močvari. Policija kreće u lov na begunca, ali Helena zna da nemaju šanse i da samo jedna osoba na svetu može pronaći majstora preživljavanja – čuvenog kralja močvare – jer je samo jednu osobu taj majstor tome podučio: svoju kćerku.

Komentari (0)

Kultura