Aktuelno iz kulture

Koji su najgledaniji filmovi u domaćim bioskopima

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

16:49

Koji su najgledaniji filmovi u domaćim bioskopima
Koji su najgledaniji filmovi u domaćim bioskopima - Copyright Prinstscreen YouTube/Art Vista, Južni vetar, This and That Productions, Festival autorskog filma

veličina teksta

Aa Aa

Čak 39 procenata bioskopske publike u Srbiji gledalo je domaće filmove, što našu zemlju čini drugom u Evropi, posle Francuske, koja neguje u toj meri domaću filmsku industriju, izjavio je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić na nedavnom predstavljanju aktivnosti te ustanove.

Od 3.239.122 bioskopskih gledalaca u 2021. godini, 52 procenta gledalo je američke filmove, šest posto evropska ostvarenja, a svega tri procenta je gledalo filmove ostalih zemalja.

U susretu sa medijima bilo je reči o rezultatima FCS u 2021. godini, kao i o novostima u prvom kvartalu tekuće godine.

Tri najgledanija domaća filma iz prošle godine su "Toma" Dragana Bjelogrlića, "Nečista krv - Greh predaka" Milutina Petrovića i "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića, koji će biti prikazani i na predstojećoj "Noći srpskog filma", a pored njih, među onima koji su privukli najviše posetilaca u bioskopima su "Jedini izlaz" Darka Nikolića, "Nije loše biti čovek" Dušana Kovačevića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića, "Nebesa" Srđana Dragojevića, "Lihvar" Nemanje Ćeranića, "Živ čovek" Olega Novkovića i "Kelti" Milice Tomović.

Počinje sezona domaćih festivala

Matić je najavio da će ova godina, kao i prethodna, biti "bogata novim bioskopskim naslovima", a nada se i da će neka ostvarenja biti prikazana na svetskim festivalima A kategorije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Kreće sezona domaćih festivala, i na njima će premijerno biti prikazani svi domaći filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju u prethodnih godinu dana, i time će se zaokružiti ciklus od sredine avgusta prošle godine do ovog leta", napomenuo je Gordan Matić i dodao da će na taj način u takmičarskim programima biti ostvarenja koji će se takmičiti za najbolja glumačka dostignuća na festivalu u Nišu, ili najbolja scenarija na festivalu u Vrnjačkoj banji, biraće se najbolji reditelji na Festivalu filmske režije u Leskovcu, i drugi.

"Zanimljivo je da ćemo na glumačkim susretima u Nišu imati i međunarodni karakter festivala, gde će se prikazati i regionalni filmovi u kojima igraju srpski glumci, kao što je veliki uspeh Jasne Ðuričić u filmu iz Bosne i Hercegovine 'Quo vadis, Aida?' Jasmile Žbanić, gde igra i Boris Isaković”, otkrio je Matić i podsetio da su ovo dvoje glumaca takođe igrali i u novom domaćem filmu "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, prikazanom na Berlinskom festivalu 2022 i 50. Festu.

Na sve to, francuski glumci Ibrahim Koma i Nensi Mensah-Ofei biće konkurencija našim glumcima u Nišu, jer su igrali glavne uloge u domaćem filmu “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića (2021), koji je trijumfovao na mnogim svetskim festivalima kao što je Karlove Vari (Češka republika) i otvorio je 50. FEST.

Kako je naveo Matić, na taj način će žiri imati veoma zanimljiv izazov na svim tim festivalima, gde će konkurencija biti snažna i uključuje međunarodni nivo.

"Trag divljači",  "Živi" i "Usekovanje"

Prvi čovek FCS je otkrio da nas ove godine očekuju kvalitetni filmovi koji će imati svetske premijere.

Nove filmove privode kraju mnogi reditelji, kao što je debitant Nenad Pavlović sa naslovom "Trag divljači" (igraju - Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin), Vuk Ršumović kao scenarista i režiser potpisuje dramu "Živi" kao modernu verziju Sofoklove "Antigone" u miljeu migrantske krize, a debitant Siniša Cvetić takođe završava montažu projekta "Usekovanje".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Matić je od filmova u bliskoj budućnosti podvukao da je pri kraju i projekat "Metamorfoze" tandema Matija Gluščević - Dušan Zorić, koji sada nosi drugi naslov "Da li ste videli ovu ženu?" (Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Miloš Timotijević), "Prvi maj" Mladena Ðorđevića sa Tamarom Krcunović u glavnoj ulozi, kao i zanimljivi dokumentarac o čuvenoj zaraznoj bolesti varioli veri.

"Očekujemo od jeseni redovnu distribuciju filma 'Banović Strahinja', kao i neka ostvarenja koji su na ivici da budu gotova do kraja godine, gde spada i 'Žal' Koste Ðorđevića, u kome igra Branka Katić. I taj film očekujemo da ide na neke svetske festivale. Osim toga, tu su i već viđeni filmovi sa Festa, 'Heroji' Gorana Nikolića, spomenuti 'Heroji radničke klase'. Pred nama su i festivali u Sarajevu, Karlove Vari, Lokarno, videćemo koji će naši filmovi ući u selekciju ovih programa”, rekao je Matić.

Direktor se iskreno nada da će biti i domaćih filmova na festivalima u Veneciji i San Sebastijanu, ali još uvek ne zna koji bi to bili naslovi.

Od sveže završenih ostvarenja, tu je neobična priča "Senoviti Mediteran" Ivana Jovića, čije je snimanje realizovano u Grčkoj, a naveo je i da se snimaju trenutno "Lančana reakcija" Dragana Bjelogrlića, "Vera" Nedeljka Kovačića, a uskoro će krenuti i snimanje očekivanih projekata "Žuta kuća", kao i dugo očekivani "Djeca Kozare" koji sada ima naziv "Zlatni rez" Lordana Zafranovića.

"Imaćemo svakako jednu veoma uzbudljivu jesen sa toliko dobrih filmova, u premijerama, ili u tek započetim snimanjima", zaključio je Gordan Matić za Tanjug.

Komentari (0)

Kultura