Reflektor

"Južni vetar 2", "Toma" i "Nečista krv" u Noći srpskog filma širom Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2022

-

13:57

"Južni vetar 2", "Toma" i "Nečista krv" u Noći srpskog filma širom Srbije
"Južni vetar 2", "Toma" i "Nečista krv" u Noći srpskog filma širom Srbije - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

"Noć srpskog filma" biće održana 4. juna u više od 30 bioskopa, kulturnih centara i domova kulture širom Srbije, gde će biti prikazani filmovi "Nečista krv - Greh predaka" reditelja Milutina Petrovića, "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića i "Toma" Dragana Bjelogrlića.

Jednodnevnu manifestaciju organizuju Mreža kinoprikazivača Srbije i FIlmski centar Srbije (FCS) u cilju popularizacije srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima FCS, kao i želja da se savremena domaća produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima, najavili su organizatori.

"Nečista krv - Greh predaka"

Film "Nečista krv - Greh predaka" sniman je po adaptiranom scenariju Voje Nanovića, zasnovanom na delima Bore Stankovića.

U glavnim ulogama su Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski i drugi.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana "Nečista krv". 

Za potrebe snimanja izgrađena je scenografija inspirisana Vranjem iz 19. veka, a koju čine nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom. Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvzite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Nečista krv - Greh predaka" je ovenčan i mnogim filmskim priznanjima - najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, prva nagrada na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Dunav Film Festu pripala je ekipi filma, specijalna nagrada za izuzetno glumačko ostvarenje dodeljena je Feđi Štukanu za ulogu Kolja na 56. Filmskom susretu u Nišu.

"Toma"

Film "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića je priča o legendarnom pevaču i kompozitoru narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991).

Film je impresionistički portret Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Zdravkovića igra Milan Marić, Tamara Dragićević pevačicu narodne muzike Silvanu Armenulić (1939-1976), Tominu majku tumači Mirjana Karanović, a u filmu igraju i Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i mnogi drugi.

Toma je bio najgledaniji film u 2021. godini i pogledalo ga je preko milion ljudi.

"Južni vetar 2: Ubrzanje"

"Južni vetar 2: Ubrzanje" nastavak je priče koja je osvojila celi region i donela dramaturški kompleksniju priču, produbljene uloge i sa asfalta se premestila na kamen Istočne Srbije. 

"Ubrzanje" prati Maraša koji je prinuđen da se, zbog brata, vrati na ulicu. 

Junak koristi prednosti stečenog statusa neprikosnovenog vođe srpskog podzemlja da proširi svoj posao i vrati se u okvire zakona.

Maraš ulaže ilegalno stečen novac u legalne poslove, i vrebajući povoljnu priliku, on po zadatku, sa svojim vernim Baćom, odlazi u istočnu Srbiju. Tamo ga zatiče vest koja će ga primorati da momentalno promeni planove.

Najnoviji film reditelja Miloša Avramovića u prvih nedelju dana prikazivanja pogledalo je više od 200.000 ljudi čime je oborio dvadeset godina star rekord.

Preporuka za vas

Miodrag Radonjić: Ponosan sam što "Južni vetar" vole i gledaju mnogi i van Srbije, a svetska premijera u Puli govori u prilog toj činjenici

Komentari (0)

Kultura