Aktuelno iz kulture

Snežana Van Houvelingen: "Nečista krv" na Netfliksu otkriva Balkan, a imamo autentične priče i sjajne autore

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

11:11

Snežana Van Houvelingen: "Nečista krv" na Netfliksu otkriva Balkan, a imamo autentične priče i sjajne autore
Snežana Van Houvelingen - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Producentkinja Snežana Van Houvelingen povodom nedavnog početku prikazivanja filma "Nečista krv - Greh predaka" na platformi Netfliks kaže da je ostvarenje reditelja Milutina Petrovića, koje je inspirisano delima Bore Stanovića, na inostranom tržištu predstavljen kao "istok divljiji od zapada".

"Pričali smo priču o oslobađanju Balkana, tako da je u našem filmu presudno bilo za Netfliks da uvrsti film na platformu to što imamo više jezika, glumce iz raznih zemalja, Turske, Nemačke, Albanije...`Nečista krv` na Netfliksu otkriva Balkan", istakla je za Tanjug Van Houvelingen.

Prema njenim rečima, kuriozitet je što se pojavio film na srpskom jeziku na Netfliksu, pošto ta platforma još uvek nema u fokusu Balkan kao svoje područje na kome planira da se razvija.

"Mislim da imamo vrlo autentične teme i priče, sjajne i talentovane glumce i autore koji mogu mnogo da ponude. I šta je zapravo tajna Balkana? Da je naša dijaspora mnogobrojna i vrlo jaka i da će to Netfliks i svetske platforme tek otkriti kada budu krenule da uvršćavaju naš sadražaj", ocenila je Van Houvelingen.

Kada je dobila potvrdu o akviziciji od Netfliksa, Van Houvelingen kaže da ne zna da li je bila "srećnija zbog sebe ili zbog mladih glumaca koji su raskošni talenat pokazali u tom filmu".

"Videla sam koliko su se dali i bila sam presrećna jer sam na neki način doprinala da im se proširi prilika da se njihov talenat i umeće vidi u celoj Evropi", istakla je Van Houvelingen.

Producentsku kuću Dis end det Van Houveligen i reditelj Goran Stanović su osnovali 2008. godine želeći da se bave odgovornim temama i filmovima za koje su "verovali da će ukazati na neki problem u društvu i da će imati moć da nešto promene".

"Onda smo pre četiri, pet godina prvi put producirali seriju `Jutro će promeniti sve` i tad smo videli koliki impakt imaju serije i koliko je veći od onih autorskih umetničkih filmova", rekla je producentkinja.

Posle filma i serije "Nečista krv - Greh predaka" jedan od najizazovnijih projekat Dis end det produkcije je serija "Sablja" kreatora Stankovića i Vladimira Tadića koja se bavi ubistvom srpskog premijera Zorana Ðinđića.

"Prati tri fiktivna lika od trenutka ubistva pa godinu nakon toga. To je priča o društvu, sistemu u kom živimo i to je priča o nama i koliko smo spremni kao pojedinci i kao društvo i sistem da se promenimo", zaključila je Van Houvelingen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura