Aktuelno iz kulture

Film "Nečista krv - Greh predaka" od danas na Netfliksu

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

16:32

Film "Nečista krv - Greh predaka" od danas na Netfliksu
promo/This and That produkcija - Copyright promo/This and That produkcija

veličina teksta

Aa Aa

Film "Nečista krv - Greh predaka" (Bad Blood) reditelja Milutina Petrovića od danas je dostupan na platformi za filmove i serije Netfliks na teritoriji centralne i istočne Evrope, kao i Turske, saopštili su danas producenti.

Producentkinja Snežana van Hauvelingen iz kuće "Dis end det" izjavila je da će "Nečista krv- Greh predaka" kao prvo domaće ostvarenje na Netfliksu otvoriti vrata domaćim serijama i filmovima da nađu svoje mesto i publiku putem ovakvih servisa.

Film sniman po adaptiranom scenariju Voje Nanovića, zasnovanom na delima Bore Stankovića, u bioskopima je pogledalo više od 100.000 posetilaca, a igraju Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski i drugi.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana "Nečista krv". 

Za potrebe snimanja izgrađena je scenografija inspirisana Vranjem iz 19. veka, a koju čine nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom. Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvzite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa.

Pored domaćih, angažovani su i glumci iz Turske, Albanije i Nemačke. Iz This and That produkcije, koja stoji iza filma, naveli su da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od jednog veka napisao čuveni Bora Stanković, a pre skoro pola veka u filmske junake oblikovao veliki Voja Nanović. 

"Nečista krv - Greh predaka" je ovenčan i mnogim filmskim priznanjima - najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, prva nagrada na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Dunav Film Festu pripala je ekipi filma, specijalna nagrada za izuzetno glumačko ostvarenje dodeljena je Feđi Štukanu za ulogu Kolja na 56. Filmskom susretu u Nišu.
 
Podsetimo, nedavno je Filmski centar Srbije objavio da će se domaći dugometražni dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" reditelja Miloša Škundrića, naći na filmskoj platformi Netflix od aprila 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura