Reflektor

Požuda, bekstvo od ljubavi i potraga za srećom savremenih Parižana: "Pariz: Ljubavna priča" od danas u bioskopima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

14:10

Požuda, bekstvo od ljubavi i potraga za srećom savremenih Parižana: "Pariz: Ljubavna priča" od danas u bioskopima
Požuda, bekstvo od ljubavi i potraga za srećom savremenih Parižana: "Pariz: Ljubavna priča" od danas u bioskopima - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

"Požuda. Strast. Bekstvo od ljubavi. Potraga za osobom koju ćete voleti. Osećanja bez granica i mladi koji traže sreću", ovo bi ukratko mogao da bude opis filma "Pariz: Ljubavna priča" francuskog reditelja Žaka Odijara.

Na prošlom filmskom festivalu u Kanu, "Pariz: Ljubavna priča" (Les Olympiades, 13e / Paris, 13th District) je premijerno prikazan, a reditelj se našao u nominacji za najprestižniju nagradu Azurne obale - Zlatnu palmu.

Dramu o životu savremenih Parižana od danas publika može pogledati u bioskopima širom zemlje.

Emilija upoznaje Kamiliju kojoj se dopada Nora. Tri devojke se druže i sreću sa Amberom, oni su drugovi, ljubavnici, a ponekad i jedno i drugo.
 
Ovo sentimentalno, urbano putovanje režirao je Žak Odijar koji je poznat po filmovima "Rđa i kost" (Rust and Bone), "Dipan" (Dheepan) za koji je dobio Zlatnu palmu 2015. godine, dok je za film "Prorok" (A Prophet) 2009. godine na festivalu u Kanu dobio glavnu nagradu žirija.

O odabiru 13. okruga za jednog od glavnih likova u priči je rekao:

"Odabrao sam ovaj deo Pariza iz prostog razloga, jer sam tamo živeo godinama i odlično ga poznajem. To je deo grada koji se u poslednih desetak godina najviše promenio, izgradio se, arhitektura je specifična. Veoma je urban. Magičan je i u njemu su sve rase i svi ljudi zajendno."

 
Blokovi tornjeva u južnim regionima 13. okruga Pariza, oblasti poznate kao Les Olimpiades koja je daleko od uobičajenih filmskih klišea koji okružuju francusku prestonicu.

Priča prati grupu mladih Francuza, koju čine Emili (Lusi Džang), Kamil (Makita Samba), Nora (Noemie Merlan) i Amber Svet (Dženi Bet), čiji naizgled fluidni i oslobođeni odnosi maskiraju stvarne unutrašnje probleme - takmičenje, sumnje, praznina, nezrelost, egocentrizam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura