Reflektor

Najbolji dokumentarac Francuske "Kraljica od somota" u bioskopima Srbije: Poetična posveta zovu divljine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2022

-

14:08

Najbolji dokumentarac Francuske "Kraljica od somota" u bioskopima Srbije: Poetična posveta zovu divljine
Najbolji dokumentarac Francuske "Kraljica od somota" u bioskopima Srbije: Poetična posveta zovu divljine - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Očaravajuće, elegantno i neobično. Umetnost posmatranja i iščekivanja životinja uhvaćena je na verodostojan način dokumentarcem Vensana Munijea "Kraljica od somota" (Velvet Queen).

Na nedavno održanoj ceremoniji dodele Cezar nagrada u Francuskoj, "Kraljica od somota" je dobila nagardu za najbolji dokumentarni film i trenutno se može pogledati u bioskopima širom zemlje.

Visoko na tibetanskoj visoravni, među neistraženim i nepristupačnim dolinama, nalazi se jedno od poslednjih svetilišta divljeg sveta u kome živi retka i neotkrivena fauna.

Vensan Munije, jedan od najpoznatijih svetskih fotografa divljih životinja, vodi avanturistu i romanopisca Silvena Tesona sa sobom na svoju najnoviju misiju. Nekoliko nedelja će istraživati ove doline u potrazi za jedinstvenim životinjama i pokušati da uoče snežnog leoparda, jednu od najređih i najtežih velikih mačaka.

MCF MegaComFilm/Promo

 

Vensan i Silven odlaze u divlje, prelepe, ali zastrašujući predele netaknute prirode, gde je jednostavan čin čekanja lek za histeriju modernog društva.

Ova priča je svojevrsna posveta zovu divljine koja oslikava i ciničnu stranu čovečanstva čije se posledice uništavanja prirode osete na divljim zverima.

Rediteljka satiričnog dokumentarca o ljudskoj nemarnosti prema divljim životinjama, pored Vensana Munijea je Mari Amige, dok se u filmu pojavljuju avanturista Silven Teson i meštani tibetanskih sela.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, dok je domaća publika imala prilike da ga vidi na festivalu Slobodna zona. Od 7. aprila nalazi se i na repertoarima bioskopa u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura