Aktuelno iz kulture

Trijumf filma "Izgubljene iluzije" na dodeli nagrada Cezar, pred publikom 50. Festa tri zapažena francuska ostvarenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Deadline

26/02/2022

-

18:30

Trijumf filma "Izgubljene iluzije" na dodeli nagrada Cezar, pred publikom 50. Festa tri zapažena francuska ostvarenja
Trijumf filma "Izgubljene iluzije" na dodeli nagrada Cezar, pred publikom 50. Festa tri zapažena francuska ostvarenja - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Film "Izgubljene iluzije" (Illusions Perdues) Gzavijea Đanolija osvojio je nagradu Cezar za najbolje ostvarenje, a uz ovo glavno priznanje, filmska adaptacija romana "Izgubljene iluzije" Onorea de Balzaka uzela je još šest nagrada.

Ovaj film, sa prevodom naslova "Ljudska komedija" prikazan je na 50. Festu u okviru Gala programa, a naći će se i na repertoaru bioskopa u Srbiji.

Na ceremoniji koja je sinoć, 25. februara, održana u Parizu, kako je objavio Deadline, "Izgubljene izluzije" su nagrađene i u kategorijama, između ostalih, za najbolji adaptirani scenario i najbolju sporednu mušku ulogu - koja je dodeljena glumcu Vinsentu Lakosti.

Leos Karaks za režiju filma "Anet" (Annette) osvojio je nagradu za najboljeg reditelja.

Karaks je proglašen za najboljeg reditelja i na prošlogodišnjem festivalskom izdanju u Kanu, koje je i otvoreno njegovim mjuziklom.

Film "Anet", podsetimo, na programu je i 50. Festa, premijerno 1. marta (Cineplexx Galerija i Cineplexx Ušće).

Valeri Lemarsije je proglašena najboljom glumicom, i to za ulogu u ostvarenju "Aline" koji je i režirala, a koji je inspirisan žvitom i karijerom Selin Dion. U muškoj kategoriji, nagradu Cezar osvojio je Benoa Magimel za ulogu u filmu "De Son Vivant".

Film "Događaj" (na programu 50. Festa i sutra od 17 i 22 h u bioskopu "Fontana"), od svih nominacija, doneo je samo Anamariji Vatrolomej nagradu u kategoriji za najbolju novu glumicu.

Podsetimo, film Odri Divan osvojio je Zlatnog lava na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji.

"Poseban je osećaj dobiti nagradu u svojoj zemlji, ali za strani film. Kao da zatvaram krug", kazao je francuski reditelj Florijan Zeler koji je poneo Cezara za najbolji strani film - "Otac".

Dodela prestižne nagrade Cezar sinoć u Olimpiji je ostala u senci rata u Ukrajini i već je domaćin ceremonije Antoan de Kaunas na početku izjavio: "Svet oko nas se raspada... U mislima smo sa Ukrajincima."

"Teško je u ovom trenutku misliti na bilo koje druge stvari osim onoga što se dešava u Ukrajini", izjavila je glumica Kejt Blančet, primajući počasnu nagradu Cezar sinoć na ceremoniji u Parizu.

Tanjug AP/Michel Euler

Emotivan govor Kejt Blančet

Od filmova koji su ostvarili zavidan uspeh, posebno "Titan" koji je na poslednjem kanskom festivalu poneo najvažnije priznanje - Zlatnu palmu, ostao je bez nagrade Cezar.

Ovo ostvarenje rediteljke Žulije Dukurno biće pred publikom 50. Festa premijerno 2. marta u Cineplexx Galeriji i Cineplexx Ušće.

Sećanje na Belmonda i Gaspara

U okviru ceremonije je odata počast i preminulim francuskim glumcima, a posebno emotivno bilo je podsećanje na ikonu francukog filma Žana-Pola Belmonda, kao i na tragično preminulu zvezdu mlađe generacije Gaspara Ulijela.

"Pisao sam za Gaspara, Gasparu, ali nikad o Gasparu. Na dan njegove smrti potražio sam njegovo društvo gledajući njegove filmove. I Gasparova karijera dokaz je da će ga uloge nadživeti. Ceo je svet plakao za Gasparom i ceo svet ga još uvek oplakuje", kazao je reditelj Ksavijer Dolan.

Ulijel je upravo u Dolanovom filmu iz 2016. "To je samo kraj svet" ostvario ulogu za koju je nagrađen Cezarom za najboljeg glumca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu