Aktuelno iz kulture

Završena 78. Mostra: Zlatni lav za dramu o abortusu rediteljke Odri Divan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2021

-

20:16

Završena 78. Mostra: Zlatni lav za dramu o abortusu rediteljke Odri Divan
Filmski festival u Veneciji - Copyright Tanjug/AP/Domenico Stinellis

veličina teksta

Aa Aa

Drama o abortusu, "L'événement" (Happening / Događaj) libansko-francuske rediteljke Odri Divan osvojila je Zlatnog lava za najbolji film 78. Filmskog festivala u Veneciji, čuvene Mostre.

Reč je o ekranizaciji istoimenog romana Ani Erno o ženi koja se seća svog abortusa pre više pola veka, kada je on još uvek bio zabranjen u Francuskoj.

Predsednik glavnog žirija, korejski reditelj Bong Džun Ho rekao je da se film veoma dopao svim članovima i da je odluka bila jednoglasna.

Odri Divan: Snimala sam stomakom

Vidno emotivna rediteljka Odri Divan izjavila je da je film radila sa besom i željom.

"Snimala sam ga stomakom, srcem i glavom, htela sam da to bude unutrašnje iskustvo, u koži te mlade žene, sve vreme sam na setu razmišljala, hajde da ne gledamo An već da budemo An, i nakon ovoga večeras znam da to putovanje može da bude doživljeno bez obzira da li ste žena ili muškarac", kazala je Divan.

Rediteljka kojoj je ovo tek drugi film, posebno se zahvalila Anamariji Vartolomei, koja je tumačila glavnu junakinju, rečima: "Ona nije glumica, ona je film, a mi obe smo pobednice!"

Tanjug/AP/Domenico Stinellis

Zlatni lav u ruci Odri Divan

Srebrni lav - Velika nagrada žirija dodeljena je Paolu Sorentinu za film "È stata la mano di dio " (The Hand of God / Božja ruka), autobiografsko ostvarenje o dečaku koji odrasta u Napulju tokom burnih osamdesetih i koji je kao tinejdžer ostao bez oba roditelja. Naslov filma odnosi se na čuveni Maradonin gol rukom.

Na konferenciji za medije nakon premijere filma u Veneciji Sorentino je rekao da je konačno osetio da je spreman da ispriča svoju priču.

"Мožda zato što sam došao u prave godine. Prošle godine sam napunio 50 i pomislio sam da sam dovoljno zreo da se uhvatim u koštac sa jednim tako ličnim filmom", kazao je Sorentino.

Glavnom glumcu Filipu Skotiju uručena je Nagrada "Marčelo Mastrojani" za najboljeg mladog glumca.

Srebrnog lava za režiju dobila je Džejn Kempion za vestern "The Power of the Dog" (Snaga psa) o brutalnom seljaku koji postaje meka srca i krhk od čežnje kada mu se na ranč doseli brat sa svojom novom suprugom i njenim sinom.

Kempion je zahvalila rediteljima u glavnom žiriju, oskarovcima Bong Džun Hou i Kloi Žang.

"Bong i Kloi, podigli ste lestvicu visoko za sve nas u kinematografiji i ja pokušavam da je dosegnem", poručila je Kempion.

Penelope Kruz, glavna protagonistkinja drame "Madres paralelas" (Parallel Mothers / Paralelne majke) Pedra Almodovara, ponela je trijumfalno Pehar Volpi - nagradu za najbolju glumicu 78. Filmskog festivala u Veneciji.

"Hvala ti, Pedro, ovo je sto posto tvoje", rekla je glumica, ne skrivajući emocije i potom nastavila govor u još dirljivijem tonu.

Za najboljeg glumca proglašen je Džon Arsilja, za film "On the Job 2: The Missing 8" Erika Matija sa Filipina, koji nije mogao da prisustvuje dodeli, već se obratio publici preko video-poziva.

Nagrađena za najbolji scenario debitantkinja - glumica Megi Džilenhal 

Američka glumica i rediteljka Megi Džilenhal nagrađena je u Veneciji za najbolji scenario. Ona je debitovala kao rediteljka i scenarista filma "The Lost Daughter" (Izgubljena ćerka), adaptaciji romana "Mračna kći" Elene Ferante o razvedenoj sredovečnoj ženi. Kada njene dve ćerke odu kod oca u Kanadu, ona shvata da, umesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, uživa u slobodi.

"Dok sam čitala knjigu doživela sam pravi šok zbog saznanja o nekim skrivenim, neizgovorenim istinama o ženama. Žene su nekako navikle da stalno budu tihe, ali Elena je prekršila to nepisano pravilo. Pomislila sam, zašto onda ne bismo te skrivane tajne izgovorili u bioskopu i slušali ih zajedno sa suprugom, ćerkom ili majkom?", kazala je Džilenhal.  

Posebnu nagradu žirija dobio je film "Il buco" (Rupa) Mikelanđela Framantina o mladim speleozloima iz Pijemonta.

Nagrađeni i u drugim selekcijama

Rumunski reditelji Monika Stam i Džordž Kiper dobili su Nagradu "Luiđi de Laurentis" za najbolji debitantski film (u svim selekcijama). Njihovo ostvarenje "Imaculat" priča je o devojci koja je primljena na rehabilitaciju za odvikavanje od droge. Monika Stam je zahvalila svima koji su u njenom životu ili su prošli kroz njega, uključujući prijatelje i bivšeg dečka, "koji su svi nekako ušli u film". Njihov film je prikazan u okviru programa "Dani autora".

Bosanska rediteljka Jasmila Žbanić, kao predsednica žirija za prateći program "Horizonti", proglasila je sledeće pobednike iz ove selekcije: najbolji film je "Pilgrimai" (Pilgrims / Hodočasnici) Laurinasa Bareiše iz Litvanije, specijalna nagrada žirija otišla je Kiru Rusu iz Bolivije za "El gran movimiento" (The Grand Movement / Veliki pokret), a najbolji scenaristi su Petar Kerekeš i Ivan Ostrohovski za Kerekešov film "Cenzorka" (107 Mothers) o 107 majki u jednom zatvoru u Odesi.

Najbolji glumac je Piset Čun iz filma "White Building" Kaviča Neanga iz Kambodže dok je najbolja glumica Lor Kalami za lik nezaposlene majke u francuskom ostvarenju " À plein temps " (Full Time / Puno radno vreme) koje je Erik Gravelu donelo i nagradu za najbolju režiju.
Najbolji kratki film je "Los huesos" (The Bones / Kosti) Kristobala Leona i Hoakina Kosinje iz Čilea.
 
Sve nagrade možete pogledati na zvaničnoj stranici 78. Mostre.

Za Zlatnog lava ove godine se takmičilo 21 ostvarenje. Italijanski glumac, reditelj i scenarista Roberto Beninji primio je Zlatnog lava za životno delo, baš kao i glumica Džejmi Li Kertis.

Čuvenom sinaesti, reditelju Ridliju Skotu u Veneciji je dodeljena novoustanovljena Kartijeova nagrada za najboljeg reditelja (Cartier Glory to the Filmmaker Award), koja je "posvećena ličnosti koja je na originalan način doprinela savremenoj filmskoj industriji".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura