Aktuelno iz kulture

Stefan Gajić o predstavi "Incident na granici": Najveći izazov bio je izboriti se sa žanrom apsurda

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

11:25

Stefan Gajić o predstavi "Incident na granici": Najveći izazov bio je izboriti se sa žanrom apsurda
Stefan Gajić o predstavi "Incident na granici": Najveći izazov bio je izboriti se sa žanrom apsurda - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Incident na granici" reditelja Stefana Gajića, čija je premijera održana 25. novembra, igra se ponovo 6. i 10. decembra na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Gajić je rekao da mu je "najveći izazov bio izboriti se sa žanrom apsurda, kao takvim" u tekstu Kirana Lina.

"Nepisano je pravilo u mojoj branši, da je apsurd najteže postaviti, što se ispostavilo tačnim. Jako je teško bilo probiti se kroz tekst koji je  naizgled vrlo jendostavan, a opet toliko slojevit i toliko tema nudi", naveo je reditelj.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U predstavi igraju Mina Obradović, Dragan Petrović i Vukašin Jovanović sa kojima je Gajić letos već sarađivao u Beogradskom dramskom pozorištu.

Gajić je ocenio da je "Incident na granici" priča o sistemu, ali i o ljubavi dvoje mladih i šta se desi kada predstanvik sistema povuče običnu liniju između njih dovje i kaže: "Ovo je granica".

Prema njegovim rečima, proces je bio "balansiranje između unutrašnje i spoljne granice koje je svako od članova autorskog tima i glumaca  morao preći da bi ostvarili kvalitete predstave".

Gajić je rekao da je glumcima bio izazov pronaći sebe u likovima i da kroz potragu za njima, pokušaju da "prenesu te ljude i tragediju koja im se desila".

Predstava pokazuje mlađim generacijama, koje ga nisu iskusile, "šta je zapravo rat, šta donosi i da tu nema pobednika", zaključio je Gajić za Tanjug Reflektor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura