Aktuelno iz kulture

Izložba o Šabanu Bajramoviću sledeće godine u Muzeju džeza u Nju Orleansu

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

14:03

Izložba o Šabanu Bajramoviću sledeće godine u Muzeju džeza u Nju Orleansu
Izložba o Šabanu Bajramoviću sledeće godine u Muzeju džeza u Nju Orleansu - Copyright E-Stock/Kostadin Kamenov

veličina teksta

Aa Aa

Polovinom aprila 2024. godine jedan od centralnih prostora Muzeja džeza u Nju Orleansu biće posvećen životu i delu Šabana Bajramovića, saopštili su iz organizacije Nišvil festivala  

Ovo je rezultat ovogodišnje posete Nišvil muzeju Grega Lambusija, direktora Muzeja džeza u Nju Orleansu, kao i dogovora sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem i Jelenom Ivanjac, predstavnicom Nišvila za USA. 

Upravo je Jelena Ivanjac bila tokom ovog vikenda specijalni gost tradicionalne godišnje proslave Muzeja džeza u Nju Orleansu koja okuplja ljubitelje džeza, predstavnike grada i države Luizijana, koji svojim donacijama pomažu rad i stalni napredak ove kulturne institucije.

Pod nazivom "Improvizacije" i sa temom "Kosmos", ovogodišnje gala veče podržali su i najbolji muzičari Nju Orleansa: "The Dixi Cups & James Andrews", Mahmoud Chouki sa specijalnim gostima John Boutte, Herlin Riley i Detroit Brooks, zatim The Original Pinettes Brass Band (ženski duvački orkestar),  The Jason Neville Funky Soul Band i specijalni gost, legenda fanka George Clinton.

Od gostiju iz inostranstva, predstavili su se muzičari iz Hondurasa, Dominikanske Republike i sa Haitija. 

Muzičari su nastupali na četiri bine u i oko muzeja, a duvački orkestri su paradirali  kroz dvorište dok su im se gosti priključivali u stilu čuvene "druge paradne linije" Nju Orleansa.

Jelena Ivanjac je nakon toga dala izjave za više medija i najavila saradnju sa festivalima u Nju Orleansu, razmenu bendova i izložbu o Šabanu Bajramoviću.

Dogovoreno je da postavka posvećena Šabanu Bajramoviću uključuje izložbu koja prati njegov život od Niša do Njujorka, izdate ploče i ostale nosače zvuka, video snimke nastupa sa Nišvila, kao i neke lične predmete.  

Nišville je takođe pozvao prijatelje Šabana Bajramovića koji poseduju zanimljive eksponate da ih privremeno ustupe Nišville muzeju za potrebe ove izložbe.

Na otvaranju izložbe nastupiće i bendovi koji izvode njegovu muziku.

Komentari (0)

Kultura