Aktuelno iz kulture

Nemanja Oliverić: Glavnu ulogu u predstavi "Pigmailion" doživljavam kao nagradu

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

09:48

Nemanja Oliverić: Glavnu ulogu u predstavi "Pigmailion" doživljavam kao nagradu
Nemanja Oliverić: Glavnu ulogu u predstavi "Pigmailion" doživljavam kao nagradu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Nemanja Oliverić igra u predstavi "Pigmalion" u produkciji pozorišta "Boško Buha" koja je premijerno izvedena u novembru, a publika će moći ponovo da je vidi 20. decembra.

Oliverić je rekao da je danas u pozorištu postaviti klasiku "jedan ogroman izazov", pošto savremeni tekst mnogo brže dolazi do publike.

"Klasik nosi određeni jezik sa sobom i formu. Rečenice izgledaju drugačije, ljudi se drugačije ponašaju, kodeksi su za koje danas ne znamo. Borba sa svim tim je bila najveća odgovornost", rekao je glumac.

Oliverić je dodao da je glavna uloga u matičnom pozorištu "Boško Buha" za njega nešto posebno.

"To se u našem pozorištu zaslužuje dugogodišnjim prethodnim radom, tako da to posmatram kao jednu vrstu nagrade", istakao je on.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U radu na "Pigmalionu", kako kaže, bilo je opterećenje od melodrame praviti komediju, odnosno "glumački izgraditi lik koji neće imati samo svoje dramske probleme nego će morati da ih prikaže na neki komičan način".

Oliverić je istakao da je u "Pigmalionu" angažovan ansambl u kome su svi glumci povezni, drže se zajedno i međusobno čuvaju, a nakon ovog iskustva postali su još veći prijatelji.

"Bilo je teških trenutaka, kao i u svakom procesu, ali smo znali da prepoznamo te trenutke, okupimo se u garderobi ili negde, i počnemo pričati o nebitnim stvarim da bi se približili i zbacili težinu te odgovornosti", priznao je glumac. 

On se nada da će predstava "Pigmalion" irskog pisca Džordža Bernarda Šoa, u kojoj igra fonetičara profesora Higinsa, zainteresovati gledaoce za svet fonetike, koji "danas polako bledi, jer postaje nebitno kako pričate".

Istakavši da su predstavom da fino iznijansiraju svet fonetike kao čudesan i zanimljiv, Oliverić je dodao da smatra da su uspeli da dotaknu "taj čarobni svet", i da posetiocima pruže svet kulture, umetnosti, nauke i nečega što je "iznad ulice, grada, haosa, posla, novca, nešto što nas čini plemenitijim".

Sada nastavlja sa snimanjem serije "Radio Mileva", a očekuje prikazivanje prošlog leta snimljene serije čiji je radni naziv "Pasjača".

Komentari (0)

Kultura