Aktuelno iz kulture

Svetosavski bal u Beču i ove godine humanitarnog karaktera: Više od 2.000 zvanica u prestižnoj Carskoj palati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

12:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pripreme za 25. Svetosavski bal u Beču uveliko su u toku. Srpski centar u Beču za 18. januar najavljuje najspektakularniji bal do sada, koji će, kako očekuju, okupiti 2.000 zvanica. 

Bal će se održati u dvorcu Hofburg, a Branko Jović iz Organizacionog odbora ove svečanosti kaže da se od 450 balova koji se održavaju u Austriji, samo 14 organizuju na toj prestižnoj lokaciji, a da je Svetosavski bal od njih jedini inostrani. Bal je već jednom orgnizovan u Hofburgu i to prošle godine.

"Atmosfera je bila fantastična. Mi smo naravno imali donekle pozitivni strah zato što smo prvi put bili na tako fantastičnoj lokaciji. To je Carska palata Hofburg, gde se sada nalazi i predsednikova kancelarija i nacionalna biblioteka. Tako da smo imali jednu ozbiljnu odgovornost da zadovoljimo i menadžment Hofburga i samu Austriju. I eto, uspeli smo to da učinimo", kaže Jović za Euronews Srbija. 

Prošle godine bal je održan u februaru i prisustvovalo mu je 1.800 zvanica. Ovog puta održaće se u 12 sala.

Unsplash

 

"Imamo četiri bine u četiri sale, gde će biti muzički program. U ostalim ćemo imati drugačije sadržaje - muzej čokolade, zatim istorijski muzej... Ugostićemo preko 200 umetnika i očekujemo preko 2.000 gostiju", ističe organizator.

Prošle godine organizatori su sarađivali sa Fondacijom Novaka Đokvića i zajedno prikupljali sredstva za rekonstrukciju vrtića u Kosovskoj Mitrovici. I ove godine svečanost je humanitarnog karaktera, a pomoć je usmerena na "Down Syndrome" centar u Banjaluci.

"To je jedna fantastična institucija sa neverovatnim ljudima, koji pomažu osobama sa Daunovim sindromom i jako smo srećni što sa njima sarađujemo ove godine. Oni će takođe biti na Balu i klinci se već uveliko pripremaju da dođu, tako da to nas posebno čini srećnim", kaže Jović. 

Ulaznice za Svetosavski bal u Beču mogu da se kupe preko sajta www.savaball.at, ali su sve karte za centralnu i ceremonijalnu salu rasprodate.

Organizatori najavljuju gostovanje Željka Joksimovića, Ane Štajdohar, Tamare Rađenović, Princa od Vranja i mnogih drugih muzičara.

Prvi Svetosavski bal u Beču održan je 1846. godine na inicijativu Miloša Obrenovića i danas važi za drugi najstariji bal u Austriji.

Komentari (0)

Kultura