Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za Niški sajam knjiga: Ljiljana Habjanović Đurović otvara praznik čitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2023

-

10:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Spisateljica Ljiljana Habjanović Đurović danas će u Nišu otvoriti tradicionalni Sajam knjiga koji će trajati do 18. decembra. Organizatori najavljaju oko 60 izlagača i brojne prateće programe, a svi izdavači su omogućili sajamske popuste.

Sajam knjiga, kao i do sada pratiće i brojne promocije, književni susreti i razgovori, potpisivanje knjiga uglednih pisaca.

Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra koji organizuje Sajam knjiga, za Euronews Srbija kaže da će smotra knjige i ove godine biti reprezentativan. 

"Ovo je respektabilna manifestacija koja privlači pažnju Nišlija već godinama. Čim je sajam stigao do svog 58. izdanja, znači da je to i u komercijalnom, tržišnom smislu isplativa manifestacija, ali i da je interesantna za sugrađane. Ove godine ćemo imati veoma bogat program različitih prezentacija, najnovijih izdanja, pojedinačnih edicija, kompletnih izdavačkih produkcija. Predstaviće se mnogi pisci, a dolaze i neki gosti sa strane", ističe Savić.

Sajamske nagrade za izdavačke kuće - "Presad mudrosti", "Inicijal" i "Otisak" - biće dodeljene u petak, 15. decembra, u 12 sati, a dobitnici će na raspolaganje dobiti besplatan prostor na sajmu naredne godine. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Oni izdavači koji su zaista istaknuti u prethodnom periodu mogu računati da će sledeće godine imati mogućnost da dobiju neke dodatne kvadrate na našem sajmu da bi se predstavili. Setimo se prošle godine kada su dobitnici bili i Prometej i Geopoetika i drugi izdavači", podseća Savić.

Poseban Dečiji održaće se u sredu 13. decembra i sadržaće celodnevne književne programe za mlade i najmlađe čitaoce i ljubitelje knjige, književne susrete sa poznatim dečijim piscima tokom celog tog dana, nove sadržaje sajma, niže cene karata i druge aktivnosti.

"Ovo je prilika da se zajedno podsetimo da je čitanje, između ostalog, neophodno za razvoj inteligencije deteta, kao i za sazrevanje, učenje, vaspitavanje, obrazovanje... Dakle, ima smisla promovisati knjige na manifestacijama poput ove", kaže direktor Niškog kulturnog centra.

Jedina prepreka da Niški sajam knjiga postane manifestacija još većeg obima trenutno je nedostatak većeg prostora. 

"Mi sada radimo u prostoru Hale Čair, koji je najbolji mogući u ovom trenutku. Posetioci su i navikli ovde da dolaze, ambijent je prijatan, osećaju se kao kod svoje kuće. U budućnosti, ako bi bilo nekih izmeštanja ili pomeranja sajma, podrazumeva se da bi trebalo da postoji klasičan sajamski prostor ili neki drugi prostor koji bi nalikovao ovome, a bio možda i veći", kaže Savić.

Ipak, takav prostor bi verovatno morao da se nalazi na periferiji grada, što bi onda otežalo dolazak posetilaca. 

"Znate da ljudi obično vole kad su u dešavanju u samom centru grada, a kada su negde na periferiji uvek morate da razmišljate o tome da li će doći dovoljan broj ljudi. U svakom slučaju, prilagođavaćemo se okolnostima i kako se situacija bude razvijala u Nišu, tako ćemo i mi gledati da pozicioniramo naš sajam. On je na stabilnim nogama, to se pokazuje iz godine u godinu", kaže naš sagovornik, podsećajući da je prošle godine sajam imao preko 13 hiljada posetilaca. 

Komentari (0)

Kultura