Aktuelno iz kulture

Otvoren 57. Sajam knjiga u Nišu, ovogodišnji slogan: "Čitanje je zlato"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2022

-

19:15

Otvoren 57. Sajam knjiga u Nišu, ovogodišnji slogan: "Čitanje je zlato"
Otvoren 57. Sajam knjiga u Nišu, ovogodišnji slogan: "Čitanje je zlato" - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

U niškoj hali Čair 57. Sajam knjiga pod nazivom "Čitanje je zlato" svečano je otvorio književnik, pesnik Zvonko Karanović.

"Tehnološka revolucija je donela različite vrste elektronskih čitača, i pretila pre petnaestak godina potiskivanjem štampanih izdanja. Larma je bila velika, ali to se nije dogodilo, ili se dogodilo u mnogo manjoj meri neko što je bilo predviđano", rekao je Karanović.

On je dodao da "čitanje oplemenjuje i širi horizonte, ali i aktivira centre empatije, mišljenja i povezivanja". 

Nakon tri godine pauze zbog korone, na sajmu u Nišu izlaže oko 70 izdavača, a organizovane su i  promocije i druženje  sa autorima. Najuspešnijim izdavačima biće dodeljene tradicionalne nagrade "Presad mudrosti", "Inicijal" i "Otisak".

Sajam se održava u organizaciji Niškog kulturnog centra, a prvog dana, kažu organizatori, poseta je bila dobra.

Posle Beogradskog sajma knjiga, Niški sajam knjiga je najveća manifestacija ove vrste u Srbiji. Godine 2014. Niški sajam knjiga i grafike je proslavio 50. godina postojanja.

"Sajam je jedna velika knjižara u kojoj se mogu videti knjige, ali i rezultati izdavačke produkcije u Srbiji, sresti pisci, ali mogu i ljudi sami sa sobom da se susretnu i sa svojim prijateljima. To je veliki društveni događaj. Ovaj sajam je pre svega način da se dođe do znanja, ali naravno i do čitalačkog užitka", rekao je za Euronews Srbija direktor programa Niškog kulturnog centra Goran Stanković.

Komentari (1)

Dex

26.11.2022 21:57

Na sajmu se na dva štanda prodaje i knjiga Mein Kampf Adolfa Hitlera. Dok data knjiga zaista nije zabranjena, njeno pojavljivanje na sajmu mi je prosto neverovatno.

Kultura