Aktuelno iz kulture

Arheolozi, ekolozi i druidi udruženi u zaštiti Stounhendža: Aktivisti sprečavaju izgradnju tunela kod čuvenog lokaliteta

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

12:38

Arheolozi, ekolozi i druidi udruženi u zaštiti Stounhendža: Aktivisti sprečavaju izgradnju tunela kod čuvenog lokaliteta
Arheolozi, ekolozi i druidi udruženi u zaštiti Stounhendža: Aktivisti sprečavaju izgradnju tunela kod čuvenog lokaliteta - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Grupa koju čine arheolozi, ekolozi, istoričari, stručnjaci za transport, seoski aktivisti i druidi, okupiće se u utorak, 12. decembra ispred Visokog suda Velike Britanije u centru Londona, sa ciljem da spreče plan izgradnje tunela dugačkog 3,2 kilometra nadomak Stounhendža.

"Suprostavljamo se moći Odeljenja za saobraćaj i drugih. Mi smo mala organizacija, uglavnom penzioneri, ali sudski spor je važan. To je jedina stvar koja bagere drži podalje", rekao je Džon Adams, predsednik Stounhendž alijanse, koja se više od 20 godina bori protiv izgradnje tunela i drugih infrastrukturnih projekata oko jednog od najvažnijih praistoirjskih lokaliteta u UK, prenosi Gardijan.

Dok zagovornici tunela smatraju da će se njegovom izgradnjom smanjiti zastoji na putu A303, koji spaja jugoistok i jugozapad Engleske, kritičari se plaše da bi to moglo da dovede do ugrožavanja Stounhendža, pa čak i njegovog skidanja sa liste svetske baštine Uneska.

Troškove izgradnje tunela britanska vlada porocenjuje na 1,7 milijardi funti, dok aktivisti tvrde da će oni na kraju iznositi gotovo duplo više, 2,5 milijardi funti.

Plan o izgradnji tunela kod Stounhendža prvobitno je iznela torijevska vlada 2017. godine.
Inspektori za planiranje zaključili su tada da bi tunel naneo "trajnu, nepovratnu štetu" lokaciji, ali je ipak, 2020. godine, tadašnji sekretar za saobraćaj, Grant Šaps, projektu dao zeleno svetlo.

Međutim, kompanija koju su osnovali članovi Stounhendž alijanse odvela je britansku vladu pred viši sud i 2021. godine sudija je zaključio da je Šapsova odluka bila "nezakonita", jer nisu razmatrane potencijalne alternative.

Nova pravna bitka pokrenuta je pošto je novi sekretar za saobraćaj, Mark Harper, uz manje izmene, ponovo dao zeleno svetlo za izgradnju tunela.

Komentari (0)

Kultura