Aktuelno iz kulture

Dragan Petrović o komadu "Incident na granici": Satira koja traži način prevazilaženja stvarnih i imaginarnih barijera

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

10:38

Dragan Petrović o komadu "Incident na granici": Satira koja traži način prevazilaženja stvarnih i imaginarnih barijera
Dragan Petrović o komadu "Incident na granici": Satira koja traži način prevazilaženja stvarnih i imaginarnih barijera - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Dragan Petrović igra u novoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Incident na granici" britanskog pisca Kirana Lina. 

Petrović kaže da je reč o satiri koja se bavi fenomenom granica, "pravih, fizičkih, opipljivih i imaginarnih u nama, i traže se načini kako ih prevazići".

"Najzahtevnije u toku rada na predstavi je bilo da nađemo način kako ćemo sve to da predstavimo i uradimo, a da bude svima jasno", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, na prvo čitanje tekst je zavodljiv i lagan, a na glumcima je bilo da od šturih opisa likova iz scena nađu i odrede njihove kartakteristike i ponašanje.  

Petrović je dodao da komad reditelja Stefanba Gajića govori o odnosu momka i devojke koji se raspada usled represije sistema.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Tokom rada na "Incidentu na granici" ekipi predstave su bili na umu ratovi koji se trenutno vode i komplikovana situacija u svetu, ali Petrović kaže da su se trudili da izbegnu "bilo koju političku prizmu u okviru predstave". 

Prema njegovim rečima, politički aspekt je Lin vešto protkao, ali tako da to nigde nije jasno napisano.

Upitan kako je prevaziđena kamernost predstave, Petrović je rekao da su krenuli "od realizma, i onda je u jednom trenutku postalo malo dosadno". 

"Sve je jasno, priča i likovi. I onda smo odlučili da podignemo igru na viši nivo da bude jarkije, jače, svetlije. Bilo je naporno, ali mislim da smo se uspešno izborili", naveo je glumac.

Petrović je rekao da je velika čast biti u JDP-u, "pozorištu Bojana Stupice i Ljube Tadića" i velika je odgovornost.

"Divne kolege Mina Obradović i Vukašin Jovanović i ja smo ušli u to rasterećeno i bez nekih okova. Bio je lep proces", zaključio je Petrović.

Komentari (0)

Kultura