Aktuelno iz kulture

Šta se gledalo ove godine u bioskopima i šta je na publiku i kritičare ostavilo najjači utisak?

Komentari

Autor: Eronews Srbija

16/12/2023

-

15:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za televiziju kažu da je mali ekran, ali da li je u godinama nakon pandemije dovoljno porasla da postane pandan velikom platnu? Porasli su budžeti, povećao se broj pretplatnika, ali da li je porasla i kreativnost? Šta smo sve gledali ove 2023. šta smo svojim prijateljima govorili da moraju da pogledaju, a na šta smo se bili ljuti?

Holivud u ovoj godini je u znaku višemesečnog štrajka glumaca i scenerista koji su napravili najveći protest u proteklih 60 godina. Oni su najviše nezadovoljni striming servisima koji ne dele bogatstvo sa njima, tako da su mesecima protestovali ispred američkih filmskih studija. Među njima bile su mnoge poznate ličnosti, kao što je Margo Robi.

Procenjuje se da je višemesečni prekid rada glumaca i scenarista koštao američku ekonomiju oko 6,5 milijardi dolara. 

Od zombi apokalipse do nuklearne bombe i omiljene igračke devojčica, o filmu u godini za nama u emisiji "Hajde da razgovaramo" govore urednik rubrike kultura u nedeljniku NIN Dragan Jovićević i filmski kritičar Milorad Milovanović.

Jovićević kaže da je za njega jedan od najboljih holivudskih filmova ove godine film "Jadna stvorenja", a kada je u pitanju svetski film bilo je nekoliko novih ostvarenja.

"Pojavili su se neki novi autori, neki novi stilovi. Donose neke nove priče. Preispitivanje prošlosti je sada dosta aktuelno. Posebno preispitivanje prošlosti kako su nastajale pojedine nacije u različitim delovima sveta", rekao je on.

Milovanović smatra da je ova filmska godina bila bolja nego prethodne godine. 

Najbolji filmovi za 2023.

Čak 158 filmskih kritičara sa svih strana sveta za Indiewire odabralo najbolja filmska ostvarenja u ovoj godini, od skupih blokbastera, koji su zaslepili gledaoce, do skrivenih dragulja, koji su očarali publiku filmskih festivala.


10. Asteroid City
9. The Holdovers
8. Barbie
7. Anatomy of a Fall
6. The Zone of Intereset
5. May December
4. Past Lives
3. Poor Things
2. Oppenheimer
1. Killers of the Flower Moon

Opširnije u videu:

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura