Aktuelno iz kulture

Pijanista Andrija Pavlović: Snimio sam album kao dnevnik jedne ljubavi

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

17:29

Pijanista Andrija Pavlović: Snimio sam album kao dnevnik jedne ljubavi
Pijanista Andrija Pavlović: Snimio sam album kao dnevnik jedne ljubavi - Copyright Printscreen YouTube/Andy Pavlov

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti pijanista Andrija Pavlović ili sa umetničkim imenom Andy Pavlov će održati prvi solo koncert naziva "Na putu za Honduras" u petak, 22. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.  

Umetnik koji je publici najpoznatiji kao deo čuvenog pijanističkog sastava "LP Duo" sa Sonjom Lončar, na ovom nastupu predstaviće album "Me and My Love on the Road to Honduras – The Minutes After Infinity for Piano Solo" koji je snimio za diskografsku kuću "Universal Music".

"Ovo je moj prvi solo klavirski album inspirisan jednim susretom kakav se dešava verovatno jednom u životu. Album je dnevnik velike ljubavi. U tom periodu kada je nastajao prolazio sam kroz  životnu promenu i proces lične individuacije. Muzika je samo izlazila iz moje duše kroz prste i jedan pianino na petom spratu. Budio sam se i legao sa novim muzičkim temama. Posle sam sve to skupio, snimio i 'Universal Music' je objavio. Nažalost, korona je učinila svoje, svet se promenio, ali sve ima svoje vreme i evo sada nakon nastupa u Holandiji, u Beogradu sviram ove kompozicije premijerno", kaže Pavlović za Tanjug.

Osim navedenog albuma, na koncertu će biti svirane kompozicije sa predstojećeg materijala "Children" koji je u pripremi.

"Nekad se zaista zapitam odakle se ta muzika sliva? Odakle dolazi? Ja sam kao neki provodnik, jedan mali osigurač koji treba da 'prebaci' informaciju iz nevidljivog u zvuk. Strpljen i budan posmatram i čekam, 'pecam' trenutke, jer to su nekada sekunde kada se iz mog nesvesnog pojavi nešto potpuno neočekivano dok svakodnevno živim i radim očekivane, rutinske stvari", objasnio je muzički umetnik i dodao da onda radi dalje na tome, komponuje, svira, snima.  

Tako je bilo i sa albumom "Children", počeo je intenzivno da sanja, a u tim snovima su ga redovno posećivala različita deca, i shvatio je da je ovo zapravo album koji govori o drugima, ljudima koji su mu dragi, koje voli i njegovim uzorima.  

"Svi smo mi deca. I tako je nastalo 24 kompozicije, iz svih tonaliteta, 12 durskih, 12 molskih, ustvari 12 devojčica i 12 dečaka. Deo ovog albuma sviraću i na koncertu u Domu omladine", kaže virtuoz na klaviru.  

Taj najnovji album u nastajanju "Children" je nastao ove godine tokom rezidencijalnog boravka u kući istaknutog holandskog kompozitora Simeona Ten Holta u Bergenu.

Posebno je bilo iskustvo u Holandiji da je odlučio da praktično živi na toj relaciji Srbija – Holandija, odnosno Beograd – Amsterdam.  

Prirodno je onda očekivati aktivniju internacionalnu karijeru, angažmane, budući da je Pavlović ili Pavlov već postao tražen van okvira naše zemlje, posebno jer izdaje delaza diskografsku kuću "Universal Music".  

"Zaista je neverovatno iskustvo biti u kući Simeona Ten Holta, jednog takvog uzora, sa čijom muzikom smo se upoznali i zbližili Sonja Lončar i ja pre dvadesetak godina. Svirati na njegovom klaviru, osećati jedan takav posvećenički život kakvim je Simeon živeo. Vezan sam sa LP Duom za Holandiju od samog početka naše karijere. Holandska muzička scena je uvek bila savremena i otvorena. U Holandiji trenutno osećam više prostora za svoje različite identitete koji imaju potrebu da nezavisno žive", naglasio je kompozitor.  

Tokom 2022. godine bio je i umetnik u gostima na Tehnološkom univerzitetu u Delftu gde se LP Duo bavio art & science projekom "Quantum Music” na kome sastav godinama radi.  

Tako da Andy Pavlov jeste zapravo na navedenoj relaciji, jer je posebno vezan za Beograd, ali i Novi Sad gde predaje na odseku za Scenski dizajn (Fakultet tehničkih nauka). 

Što se tiče njegove internacionalne karijere, ona sa LP Duom traje već dve decenije, kako je Andrija podsetio.  

Kao muzičar on je prilično svestran, jer sa jedne strane je najpoznatiji kao deo sastava LP Duo sa koleginicom Sonjom Lončar, gde ga publika zna kao Andriju Pavlovića. 

Sada se opet ulazi u njegov drugi identitet, scensko umetničko ime Andy Pavlov, kao alter ego.   

"Isti je to koren, ali su različiti identiteti. Posmatrajmo to kao jedno stablo. LP Duo je već postao 'biće' koje živi samo za sebe. Pažljivo ga negujemo da i dalje raste. Andy Pavlov koji je godinama bio skriveni alter ago, sada se intenzivnije rađa u javnosti. A sve se to nalazi u jednom Andriji koji posvećeno svira klavir od svoje pete godine", otkrio je Pavlović.  

Kao tinejžder počeo je da otkriva novu muziku, scenske umetnosti, rokenrol, da svira različite instrumente, žanrove, komponuje, producira i snima, ali kroz sve to, pre svega se trudi da otkriva sebe, da vidi ko je i šta se sve nalazi u nesvesnom i imaginaciji, da nađe sopstveni izraz i zvuk.  

"Često nam se nameću identiteti, u porodicama i u društvu. Mnogi će reći da me znaju godinama, ali istina je da se mi ustvari ne poznajemo dovoljno. I ono što mi smeta u našem društvu su ti 'zacementirani' identiteti. Mi napredujemo, razvijamo se, menjamo se. Nije moguće da sve što je u nama 'izlijemo' u jednom trenutku. Potrebne su godine i godine, posvećeni rad i tapkanje kroz nepoznato da bi neke stvari našle svoje mesto. Umetnost je van svih kategorija, van vremena i prostora, a ja sam (muzički) apatrid", kaže pijanista. 

Ocenjuje da je veliki broj autora danas počeo da "slobodno i nekonvencionalno" komponuje muziku koja je mešavina raznovrsnih žanrova.

"Sada imamo žanrove kao 'neoclassical piano music' ili 'indie classical'. Nije to tako prvi put u istoriji muzike. Imamo Erika Satia na početku 20. veka čija je muzika i dalje tako moderna, a nastala je van standardnih koncertnih dvorana i mejnstrima", objasnio je autor.  

Andrija misli da je jako važno kod slušanja instrumentalne muzike da se “publika slobodno prepusti zvuku koji će ne samo nahraniti naš intelekt, već pre svega celo naše biće, emocije i imaginaciju, kao jedno meditativno putovanje u nove dimenzije”.  

Pijanista komponuje za film, pozorište, televiziju. Veliku pažnju privukla je domaća TV serija “Deca zla” prema istoimenom romanu Miodraga Majića, sudije i književnika, na striming servisu HBO Max. LP Duo je komponovalo muziku za ovaj projekat, možda neočekivano za njih da realizuju primenjenu muziku za jedan triler.  

"Zaista je serija 'Deca zla' izazvala veliku pažnju javnosti i to sa pravom. Ne samo što je izašla na HBO Max kao prva serija sa ovih prostora kojoj je to pošlo za rukom i zato što smo čekali da bude objavljena više od dve godine, već zato što ima kvalitet i jednu dobru (triler) atmosferu. Mislim da smo muzikom uradili odličan posao. Nije nama novo da komponujemo primenjenu muziku, radimo mi to sa radošću od početka naših karijera", rekao je Pavlović, te je podsetio na razne novije i starije projekte.  

Tako su stvarali muziku za TV serije "Žigosani u reketu" i "Dug moru", noviju predstavu "Čista kuća" u Ateljeu 212, rediteljke Andree Pjević, "Da krenemo ispočetka" Erika Emanuela Šmita, u Madlenianumu, u režiji Andree Ade Lazić, za koju je muziku potpisao Andrija Pavlović.  

On podseća i na novu krimi seriju "Nemirni" reditelja Darka Nikolića i napomenuo da nije "bindžovao" serije za koje radi muziku, teško ponovo gleda, jer ih u procesu rada pogledaju bezbroj puta njegova koleginica Sonja Lončar i on.  

Sa druge strane, LP Duo je godinama aktuelan i oko neobične TV serije "Dug moru" koji pripada podžanru egzistencijalne psihološke drame i misterije. Intimno umetnici kao što su muzičari prihvataju angažmane za komponovanje prema svom ukusu igranog programa po ideji, scenariju, glumačke ekipe ili je možda neki drugi kriterijum u pitanju.  

Ta serija je aktuelna i dalje, jer je snimljena najnovija, čertvrta sezona serijala.

"Naravno, prihvatam(o) samo ono što ima smisla. Otvoreni su za nove nepoznate teritorije i ideje, ali nikada nismo radili nešto što nam nije blisko ili ne verujemo u to. Serije jesu komercijalniji formati, ali bez obzira, jako nam je važno sve to što je navedeno. Ne znam šta se dešava dalje sa serijom 'Dug moru', mi smo na poziv reditelja Gorana Gajića radili deo muzike samo za prvu sezonu. Posle je iz tog procesa nastao album LP Dua 'Dead Sea'. Tako da i to je jako dobro, radom na primenjenoj muzici izađe nešto neočekivano i to posle postane muzika koju sviramo i završi u nekom novom obliku na našim albumima. To se zove 'autoremix'", objasnio je Andy Pavlov.  

Specijalni gost na koncertu će biti pijanista i kompozitor Pavle Popov sa novim albumom "Cascades". 

"Pavla Popova pratim jako dugo. To je jedan veoma kreativan i višestruko talentovan mladi čovek. Jako mi je drago da će nastupiti i otvoriti koncert. Takođe, važno mi je da ovim koncertom predstavimo platformu 'Klavirsko nebo' koju je pokrenuo Ivan Lončarević iz kuće 'Pop depresija' uz podršku LP Dua i 'Kišobrana'", naglasio je umetnik.  

Pijanista je predstavio autore i lokalnu scenu nove klavirske muzike, kao što su višegodišnji saradnici, koji će ovog puta biti pored scene: Uroš Milkić (zvuk), Izvanredni Bob (vizuelni identitet koncerta) i snimatelji koncerta Laslo Antal, Andrej Gođevac i Žarko Andrejić, a za klavir je zadužen Boris Vrbanec ispred kuće “Pianoland”.  

Inspiraciju za stvaranje, Pavlov je nalazio u radovima prilično različitih autora – od kompozitora Džona Kejdža, preko Dušana Kojića Koje, do spomenutog holandskog virtuoza Simeona Ten Holta. 

"Kada sam počinjao da komponujem, otkrivao sam kroz školovanje klasičnu muziku a kroz SKC novu muziku. Mene su oduvek privlačile 'suprotnosti'. Nije mi bilo jasno zašto su polja klasične muzike i popularne toliko udaljene. Upijao sam ono što slušam, počinjao da sviram bas linije na klaviru, stavljao 'wah-wah' pedalu na klavir i dobijao neku mešavinu Sergeja Rahmanjinova i grupe 'Disciplina kičme', recimo. Posle sam otkrio umetnost Džona Kejdža i njujorških minimalista", objašnjava Pavlović.

Komentari (0)

Kultura