Aktuelno iz kulture

Medvedi kao inspiracija: Umetnički konkurs koji budi kulturu iz zimskog sna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2023

-

11:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Umetničko udruženje "Medvedi" otvorilo je konkurs za 11. izložbu "Medvedi u čast proleća" koji traje do 1. februara 2024. godine. Reč je o zanimljivom konceptu koji objedinjuje različite vrste umetnosti, s ciljem afirmacije mladih umetnika, a zadata tema konkursa je - medved.

Manja Lekić, osnivačica ovog udruženja, objašnjava da je koncept izložbe inspirisan narodnim verovanjem o vesniku proleća, odnosno buđenju medveda iz zimskog sna. 

"Potreba za buđenjem kako kulture, tako i mladih, generalno, je uvek potrebna. I zaista je značajno da uspevamo sve ove godine na neki način da regrutujemo talente i da postoje projekti i platforme koji daju prostor i neafirmisanim mladim umetnicima i umetnicama da iskažu svoj rad", kaže Lekić za Euronews Srbija.

Euronews

Manja Lekić

Konkurs je otvoren za sve mlade talente čije je stvaralaštvo moguće izložiti u galerijskom prostoru, odnosno za sve slikare, grafičare, vajare, ilustratore, fotografe, animatore, reditelje, konceptualne

umetnike, industrijske dizajnere, kostimografe, scenografe, grafičke dizajnere, arhitekte, strip majstore, dizajnere igračaka...

"U poslednjih 13 godina uspeli smo zaista da okupimo veliki broj različitih radova, najrazličitijih tehnika. Nama na konkurs stigne do 200 radova svake godine, a nekom stručnom selekcijom u odnosu na to kakvi su kapaciteti galerijskog prostora je moguće izložiti između 30 do 50. I stvarno možemo sa ponosom da kažemo da smo uspeli da okupimo veliki broj stvarno najrazličitijih odgovora na temu medveda. Ono što je, da kažem, možda najzanimljivije za ovaj konkurs i ovaj projekat je to što svako može da da svoje viđenje kako ga zapravo doživljava u odnosu na neku svoju ličnu asocijaciju, kulturno nasleđe", smatra osnivačica udruženja.

Učešće u konkursu je besplatno, a izložba je prodajnog karaktera, a celokupna zarada ide autorima. Tokom celog procesa na raspolaganju su im i saveti i konsultacije iskusnih kolega, koji mogu da im pomognu da formiraju cenu i reše eventualna pravna pitanja.

Izložba će se održati u Ustanovi kulture "Parobrod", od 21. marta.

Komentari (0)

Kultura