Aktuelno iz kulture

Muzej grada Beograda ima velike planove za 2024: Kada će domaća publika moći da vidi "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

10:22

Muzej grada Beograda ima velike planove za 2024: Kada će domaća publika moći da vidi "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića
Odmor bašibozuka - Copyright Paja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kaže da se pripremaju za dolazak slike "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića, da ih u 2024. očekuju gostovanja u Ljubljani i Pekingu, brojne izložbe i radovi na zgradi u Resavskoj ulici.  

Medaković je rekla Tanjugu da Muzej grada Beograda za svoj Salonu pored programa za 2024. već ima delimično gotov i za 2025. godinu.

Prema njenim rečima, ovu izlagačku sezonu obeležiće u maju velika izložba savremenih francuskih umetnika, "čije karijere znače širom Evrope, ne samo na francuskoj likovnoj sceni".

"Već tradicionalno radimo sa umetnicima po pozivu, tako da će naša publika biti u prilici da vidi i dve izložbe iz muzejskih depoa, a i velike gostujuće izložbe očekujemo od februara", najavila je Medaković.

Prema njenim rečima, sezonu će otvoriti slikar Ivan Grubanov sa velikom retrospektivom, a što se tiče inostranog programa u Muzeju grada Beograda se posebno raduju gostovanju u maju u Ljubljani.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Medaković je rekla da će u glavnom gradu Slovenije otvoriti mesec kulture sa postavkom Muzeja grada Beograda koja priča o počecima sporta, olimpizma i sokolskim društvima.

"Radujemo se jako i postavci u Pekingu u našem Centru za kulturu 'Ivo Andrić' gde odlazimo sa postavkom o našem jedinom nobelovcu, sa eksponatima koje ćemo pokloniti i ostaviti u centru, naravno pričamo o replikama", najavila je Medaković.

U Muzeju grada Beograda zdušno čekaju izložbu slike Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koja je njihova "najvrednija akvizicije ikada", a nakon nedavne aukcijske kupovine još uvek nije stigla iz Londona.

"Muzej grada Beograda kao i svaki muzej se bavi akvizicijama najpodrobnije i najpromišljenije. Uvek nam je u planu dobra akvizicija, prihvatanje dobrog poklona. Da li ćemo ponoviti ovako veliki uspeh ne znam. Možda se pojavi u perspektivi", navela je Medaković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

Jelena Medaković

Ponovivši da je slika "Odmor bašibozuka" "izvanredno postignuće i akvizicija", Medaković je dodala da u muzeju pripremaju "prostor u kome će Beograđani moći da je vide čim bude došla u Srbiju".

Medaković je rekla da od proleća očekuje da će ići punom parom radovi na zgradi muzeja u Resavskoj ulici, i dodala da je u pitanju "velika, izuzetno zahtevna rekonstrukcija koja će, nakon završetka, u punom sjaju predstaviti" Muzej grada Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura