Aktuelno iz kulture

Salon Muzeja grada Beograda: U najnovijoj galeriji prestonice sprema se izložba "Umetnost bez struje"

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

13:40

Salon Muzeja grada Beograda: U najnovijoj galeriji prestonice sprema se izložba "Umetnost bez struje"
Salon Muzeja grada Beograda: U najnovijoj galeriji prestonice sprema se izložba "Umetnost bez struje" - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Muzej grada Beograda ima novi izložbeni i galerijski prostor u centru grada u kojem će u najvećoj meri biti izlagani radovi savremenih stvaralaca u Srbiji.

Novi izložbeni i galerijski prostor zvaće se Salon Muzeja grada Beograda, nalazi se u Bulevaru kralja Aleksandra br.30, a njegovo otvaranje predviđeno je sledeće nedelje.

Vredna ekipa iz MGB-a postavlja artefkte za prvu izložbu u tom prostoru.

Jelena Medaković direktorka Muzeja grada Beograda rekla je za Tanjug da je gradu nedostajao muzejski prostor poput Salona Muzeja grada Beograda.

Tanjug/Vladimir Sporčić

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda

"Ovaj prostor obradovaće sve poštovaoce muzejske delatnosti. Prvenstveno savremene stvaraoce u Srbiji jer je primetan nedostatak prostora za izlaganje dela savremene umetnosti i nešto veće tematske izložbe koje kraće traju", kazala je Jelena Medaković i dodala da je veoma zahvalna gradskim vlastima koje su prostor u Bulevaru kralja Aleksandra 30 dodelile Muzeju grada Beograda.

Kako kaže namera joj je da u novom prostoru razvija konstatnu izložbenu aktivnost.

"Promovisaćemo savremeno stavaralštvo, ali bavićemo se i aktuelnim trendom u muzeologiji,a to je dijalog između postavki nekih starih autora sa radovima aktuelnih mladih stvaralaca", kazala je Medaković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema njenim rečima, prvo publika će nakon otvaranja Salona Muzeja grada Beograda imati prilike da vidi deo zbirke savremenog stvaralaštva nakon 1950. godine.

"Izložba će imati naslov 'Unplugged: Umetnost bez struje'. Cilj izložbe je promocija klasičnih likovnih tehnika kroz savremeni narativ i savremene poetike. Umetnost je karika za kojun se svi hvatamo kada ulazimo u krizne situacije", rekla je Medaković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Na prvoj izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda biće izložena dela Dimitrija Pecića, Vuka Vidora, Miška Pavlovića, Bore Iljovskog, Biljane Ðurđević, Uroš Ðurića i mnogih drugih istaknutih stvaralaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura