Aktuelno iz kulture

Beograd kupio u Nemačkoj i vratio u zemlju dragocene planove enterijera Novog dvora iz 1914. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

08:38

Beograd kupio u Nemačkoj i vratio u zemlju dragocene planove enterijera Novog dvora iz 1914. godine
Beograd kupio u Nemačkoj i vratio u zemlju dragocene planove enterijera Novog dvora iz 1914. godine - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd i Muzej grada Beograda kupili su u Nemačkoj dragoceni i tek nedavno otkriven plan dizajna enterijera srpske kraljevske palate (Interior Design Plans of the Serbian Royal Palace), koje su izradili nemački dizajner August Boze i njegova supruga Elza Boze iz Vajmara, objavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

"Projekat je naručio i platio kralj Petar I Karađorđević. To je dvotomni album sa 50 akvarela i 80 crteža grafitnom olovkom na specijalnom japanskom papiru. Album je trebalo da bude poslat u Srbiju u leto 1914. godine, ali je izbio Prvi svetski rat i tako je ostao u Nemačkoj. Novi dvor, u kojem se danas nalazi Predsedništvo Republike Srbije, čija je gradnja započeta 1911. godine a završena 1922. godine, nikada nije uređen po ovom projektu. Aleksandar Кarađorđević, prestolonaslednik a potom i kralj, posle Prvog svetskog rata od Nemaca, omraženih neprijatelja iz Velikog rata, nije hteo enterijer svog Dvora. Posao uređenja enterijera Novog dvora dobila i završila francuska kompanija "Bezije", objasnio je Vesić, a saopštila Gradska uprava..

Vesić je rekao da će plan dizajna enterijera Novog dvora biti deo postavke Muzeja grada Beograda kao i da će Beograd nastaviti da kupuje i vraća srpsko kulturno blago koje se nalazi u svetu.

Beoinfo

 

"Muzej grada Beograda prati tržište umetničkih dela u svetu, kao i tamo gde god se pojavljuje srpsko kulturno blago. Ako naše institucije smatraju da su za nas ti umetnički predmeti dragoceni, mi pokušavamo da ih kupimo i vratimo u Beograd. Tako smo uradili sa kolekcijom slika iz Jugoeksporta, koju su pokušali da prodaju u bescenje a koje su sada vlasništvo Beograđanki i Beograđana", rekao je Vesić.

On je dodao da je suviše "kulturnog blaga odneto, oteto ili prodato iz našeg grada u inostranstvo protekla dva veka".

"Politika grada Beograda na kojoj insistiram jeste da u naš grad vraćamo naše oteto ili odneto kulturno blago. Srećan sam što u tome uspevamo", poručio je Goran Vesić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura