Aktuelno iz kulture

Aplikacija Holograd: Veliki istorijski eksponati Muzeja grada Beograda virtuelno "izloženi" širom prestonice

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

14:39

Aplikacija Holograd: Veliki istorijski eksponati Muzeja grada Beograda virtuelno "izloženi" širom prestonice
Aplikacija Holograd: Veliki istorijski eksponati Muzeja grada Beograda virtuelno "izloženi" širom prestonice - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Aplikacija "Holograd" za telefone i tablete pomoću koje se mogu videti značajni istorijski eksponati koje čuva Muzej grada Beograda (MGB) na deset lokacija prestonice, predstavljena je u Skupštini grada.

Korišćenjem "Holograda", nastalog u okviru projekta "Digitalni Muzej grada Beograda", mogu se videti predmeti poput antičke Makrinove glave ili Minin gvozdeni novčić, rečeno je na promociji kojoj su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktorka MGB Jelena Medaković.

Euronews TV

Na stepeništu ispod Brankovog mosta mogu da se vide mamut i maketa prvog električnog tramvaja u Beogradu. Kod Kapije Karla Šestog planovi Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića ''Beogradsko četverojevanđelje", rečeno je na promociji.

Podsetivši da Muzej grada Beograda iduće godine slavi 120. godišnjicu i predstavlja 7.000 godina istorije grada, Vesić je rekao da je važno je da uporedno sa procesom dobijanja nove zgrade na moderan način predstavi nešto od onoga što poseduje.

"S obzirom na to da je prvi tender propao, odnosno da se niko nije javio, sada će ponovo biti raspisan tender i nadam se da ćemo dobiti kompaniju koja će rekonstruisati zgradu u Resavskoj ulici, za što smo dobili novac. Moram da kažem da smo dobili podršku Evropske unije što nije bilo lako", istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, aplikacija omogućava onima koji koriste moderne tehnolgije da se upoznaju sa Muzejem grada Beograda, a po potrebi, eksponati se mogu menjati.

Tanjug Video

 

Vesić je istakao da se na ovakav moderan način gradske ustanove prilagođavaju vremenu, što je "veoma važno za turističku ponudu grada" i da to bude zanimljivo mlađim ljudima.

"Želimo da građanima približimo na taj način ono što imamo u muzeju i verujemo da će neko biti zainteresovan i da ga poseti", rekao je Vesić.

Medaković je ocenila da Muzej, pored toga što čuva originalne eksponate, mora da pronalazi načine da dopre do publike, a da je ovo "jedan od najboljih".

Prema njenim rečima, aplikacija je laka za korišćenje a ubuduće biće mnogo više eksponata koji će tako biti predstavljeni.

"Nezavršetak glavne zgrade i prostora u kome će se naći stalna postavka zahteva od nas ovakav izlazak u javnost i da se na najbolji način približimo svakom potencijalnom posetiocu muzeja", napomenula je Medaković.

Prema njenim rečima, ovaj projekat omogućiće i učenicima da vide "izuzetno vredne, a neke nikad viđene eksponate".

Autor projekta je Marko Todorović, a realizovao ga je Lajv vju studio uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Beograda i MGB.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura