Aktuelno iz kulture

Remek-dela koja su obeležila 2023: Pet najskupljih slika prodatih na aukcijama

Komentari

Autor: Euronews

04/01/2024

-

07:58

Remek-dela koja su obeležila 2023: Pet najskupljih slika prodatih na aukcijama
AP/Kin Cheung - Copyright AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Samo dva umetnička dela su u 2023. prešla cenu od 100 miliona dolara, za razliku od prošle godine, kada je čak šest umetnina dostiglo takvu cenu.

Svetsko tržište umetnina poraslo je sa 441 milijarde u 2022. na čak 579,5 milijardi u 2023, ali su na aukcijama dela u proseku dostizala nižu cenu. 

Ukupna vrednost stotinu najvrednijih umetničkih dela prodatih prošle godine iznosi 2,4 milijarde dolara, što je značajan pad u odnosu na 4,1 milijardu dolara koliko je zabeleženo 2022.

Euronews predstavlja pet najskupljih slika prodatih u prethodnoj godini:

Gustav Klimt, "Ostrvo na Aterskom jezeru" (53,2 miliona dolara)

"Ostrvo na Aterskom jezeru" (Insel im Attersee, 1901) austrijskog slikara Gustava Klimta dostiglo je cenu od čak 53,2 miliona dolara na aukciji kuće Sotbi u Njujorku, što ju je učinilo petom najskupljom slikom godine.

profimedia

 

Umetničko delo koje je druga Klimtova slika na ovoj listi, deo je kolekcije koju karakteriše prepoznatljivi kvadratni format.

Delo je nastalo kod Aterskog jezera u Austriji i jedna je od dve slike koje je Klimt naslikao na istom mestu. Druga slika - "Atersko jezero" (1900) čuva se u Muzeju Leopold u Beču.

Žan-Mišel Baskijat, "Veliki spektakl (Nil)" (67,1 milion dolara)

Baskijatov triptih iz 1983. "Veliki spektakl (Nil)" (El Gran Espectaculo - The Nile) dostigao je vrtoglavu cenu od 67,1 milion dolara na aukciji kuće Kristi u Njujorku.

profimedia

 

Neoekspresionistički rad, koji potiče iz privatne kolekcije modne ikone Valentina Garavanija, prikazuje lebdeće lobanje i figure sa različitim frazama inspirisanim drevnim mitološkim tekstovima.

To je i četvrta najskuplja Baskijatova slika u istoriji, dok rekord i dalje drži "Nenaslovljeno delo" iz 1982. koje je prodato za 110,5 miliona dolara. 

Klod Mone, "Jezero sa lokvanjima" (74 miliona dolara)

Jedna od slika iz Moneove serije "Lokvanji" nastala 1919, prodata je za čak devet miliona dolara više, nego što je procenjeno. 

profimedia

 

Delo koje se duže od pedeset godina nalazilo u privatnom vlasništvu, sada je šesta najskuplja Moneova slika ikada prodata na nekoj aukciji.

Rekord drži rad "Stogovi sena" (Meules) koji je 2019. dostigao iznos od 110,7 miliona dolara. 

Gustav Klimt, "Dama s lepezom" (106,8 miliona dolara)

Poslednji Klimtov rad, "Dama s lepezom" (Dame mit Fächer), naslikana 1918. prodata je za 106,8 miliona dolara na aukciji kuće Sotbi u Londonu.

Slika opisana kao "prelep, bogat i zanosan portret neimenovane žene", pronađena je na slikarovom štafelaju u ateljeu, nakon što je on neočekivano preminuo u februaru 1918. u 55. godini života.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

 

"Dama s lepezom" otišla je u ruke neimenovanom kupcu iz Hong Konga i to za samo deset minuta, koliko je trajala aukcija.

To je jedan od retkih Klimtovih portreta koji su još u privatnim zbirkama. Za razliku od mnogih najpoznatijih Klimtovih portreta – ovo delo nije radio po narudžbini, pa je "Damu s lepezom" najverovatnije naslikao za sopstveno zadovoljstvo, inspirisan azijskom umetnošću.

Pablo Pikaso, "Žena sa satom" (139,3 miliona dolara)

Slika Pabla Pikasa "Žena sa satom" (Femme a la montre) iz 1932. prodata je na aukciji za 139,4 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Sotbi.

profimedia

 

"Remek-delo Pabla Pikasa prodato je za 139,4 miliona dolara, postavši tako drugo najvrednije delo umetnika ikada prodato na aukciji i najvrednije ove godine“, navodi se u saopštenju aukcijske kuće na društvenoj mreži X (Tviter).

Početna cena slike bila je 120 miliona dolara, a na platnu je prikazana Pikasova muza Mari-Terez Valter, navodi BBC. Od 1968. godine slika se nalazi u privatnoj kolekciji bogate Njujorčanke Emili Fišer (102) koja je umrla ove godine.

Sliku je pratila i velika kontroverza. Naime, Pikasu je za ovu sliku pozirala njegova tadašnja ljubavnica Mari Terez Valter, noseći isti sat, kakav je na drugom portretu nosila umetnikova supruga Olga Hohlova. 

Budući da je Valter bila u vezi sa Pikasom tokom njegovog braka sa Hohlovom, pozirala je na velikom broju njegovih slika.

Komentari (0)

Kultura