Aktuelno iz kulture

Prljavi inspektor Blaža pred koncert 13. januara: Sviraćemo novu pesmu "Živela rakija"

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

16:57

Prljavi inspektor Blaža pred koncert 13. januara: Sviraćemo novu pesmu "Živela rakija"
Prljavi inspektor Blaža pred koncert 13. januara: Sviraćemo novu pesmu "Živela rakija" - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Rok muzičar Igor Blažević poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža uoči koncerta sa svojim "Kljunovima" 13. januara u Beogradu, kaže da rokenrol i dalje ponosno traje i opstaje u Srbiji.  

Rok bend održaće novi koncert baš na datum kada je i nastala grupa davne 1994, a ovog puta će svirati u Domu omladine Beograda u okviru proslave jubileja – 30 godina postojanja.

Blaži je drago da taj datum povezuje i nastanak benda “Električni orgazam” samo 1980. godine.  

Sala "Amerikana" u DOB-u je prostor u kome dugo nisu nastupali, a menjali su razna mesta u prestonici. Sada će svirati u starom-novom prostoru koji mnogi rokeri izgleda najviše vole od svih mesta u glavnom gradu, te pokušavamo da otkrijemo tajnu magije “Amerikane”.  

"Biramo Dom omladine, jer u tom mestu kao da se stalno podmlađujem. Ne znam  u čemu je tajna. Izgleda da sam ja glavni lik u filmu 'Neobični slučaj Bendžamina Batona' koji stari unazad. Možda ću na kraju postati beba.  Sve sam neozbiljniji umesto da budem ozbiljniji. Dom omladine je bilo i ostalo kultno mesto. Mi smo tokom karijere više koristili KST i SKC, a eto Dom omladine je sada za naš jubilej bio idealan", smatra Blažević.

Tanjug/Marko Đoković

 

Beogradski roker se priseća kako su na početku karijere tada uspevali kao i Rambo Amadeus, "Partibrejkers", da napune Studentski kulturni centar, i Letnju baštu i Veliku salu.  

Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi su osnovani u sledećoj postavi: Aleksandar Karadžić (Arigo Saki) – gitara, Milutin Petrović (gazda Milutin) – gitara, Dejan Resanović (Deki iz Novog Sada) – bas gitara, Vojin Đurašinović (Voja) – bubnjevi i Igor Blažević Blaža (Prljavi inspektor Blaža) – vokal. Tokom 1998. u grupu dolaze rokenrol muzičari - Ljubinko Tomanović na mesto bas gitariste i Saša Babić kao solo gitarista.  

Blažević je srećan što su razni bendovi proslavljali jubileje u Domu omladine, od "Goblina" do "Susnhine", a onda je i “Električni orgazam” tu slavio jubileje svojih mnogih albuma u diskografiji. 

"Evo i mi idemo stopama naših dragih kolega iz devedesetih godina. Svi su oni opstali, trajemo i dalje, i meni je jako drago da će se ovo desiti tog 13. januara da sa publikom proslavimo 30. rođendan benda", naveo je duhoviti i zabavni roker i najavio da je u planu da se ovaj rođendanski koncert i snima, te kasnije objavi kao zvanično live izdanje. 

Iznenađenje za publiku 13. januara na beogradskom koncertu biće i nova pesma “Živela rakija”, najavio je Blaža.

Poznato je već da Blaža uveliko radi na prvom solo albumu sa rok bendom “Magic Bush”, i najavio je za Tanjug da bi izdanje naziva "Remek delo" trebalo da se pojavi do juna ove godine.  
Reč je o projektu zasnovanom na Blažinom prvom bendu “Fiskulturno lane”, nastao pre "Kljunova", u srednjoj školi i potrajao je dve godine.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Ima tome već 40 godina, neverovatno ali istinito, od kada mi se javila želja da snimim te pesme, koje su ostale iz Novog talasa, i još neke koje sam stvarao do 1994. godine, kada su nastali 'Kljunovi'", istakao je Blažević i onda je naveo sve goste na solo izdanju.

Osim braće Jelić, gostovaće mu pevač i gitarista Nikola Čuturilo Čutura (“odsvirao je sjajan solo i gitare, i otpevao je duet sa mnom”).

Od gostiju je tu i džez šlager diva Beti Đorđević, jer prema rečima Blaže, "sada kucamo na vrata velikih i najvećih asova", te sa njom snima jedan fanki duet.

Blaža i "Kljunovi" su pevali čuveni hit "Da bog da crk’o rokenrol kad ga svako svira", kao obradu Elvisa J. Kurtovića, mada gledajući danas rok scenu, ipak ima veoma često velikih koncerata rokera u našoj zemlji na mnogim prostorima, i ta industija nije skrajnuta kako se ranije prognoziralo.

Festivali i manifestacije kod nas su puni upravo rok muzičarima sve vreme, a više od 50 godina traje “YU Grupa”, preko 40 godina “Električni orgazam” i “Riblja čorba”.

"Rokenrol je neverovatno živ i opet je kao nekada za vreme Novog talasa, koji ja pamtim, ponosno traje i opstaje kod nas. Rokenrol je nekako varirao, zavisi u kojoj zemlji, te postao mejnstrim", zaključio je Blaža, te dodao da po njemu nema šanse da se bilo šta loše desi po rokenrol.   

Komentari (0)

Kultura