Aktuelno iz kulture

Nedelja u znaku pop muzike u Beogradu: Prljavi inspektor Blaža, Kika, Crvena jabuka...

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

15:45

Nedelja u znaku pop muzike u Beogradu: Prljavi inspektor Blaža, Kika, Crvena jabuka...
Publika - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prljavi inspektor Blaža, Kika, Crvena jabuka, različiti ruski muzičari, obeležiće ovu sedmicu sa koncertima u Beogradu na pozornicama MTS Dvorane, Doma omladine Beograda, klubova - Gradska pivnica Terazije, Zappa Baza, Atom Akademija.

Ruski umetnici Vera Polozkova i Aleksandar Manotskov održaće koncert naziva “Ručni prtljag” večeras i sutra u Velikoj sali Doma omladine Beograda (DOB).

Zbog velikog interesovanja i već rasprodatog koncerta 7. marta, ruska muzičarka Vera Polozkova će održati još jedan nastup u Beogradu i to na sutra Dan žena - 8. marta.

Muzički program “Ručni prtljag” jeste dijalog dva autora, kompozitora i pesnika, i to je kao lična arhiva zapleta i priča kojima su svedoci. 

Oni su Vera Polozkova i Aleksandar Manotskov.

Ranije su zvučale kao pokušaj sumiranja, detaljnog izveštaja o tome od čega se čovek oprašta i šta dobija ulaskom u svet odraslih, a sada je to ispovest o životu pre rata, o tome šta šta čovek nosi sa sobom i proživljava tokom tako drastičnih promena u životu.

Umetnica Vera Polozkova opisuje koncept ove manifestacije sledećim rečima: "Pevamo i čitamo o tome šta čovek oseća kada mu svet pukne pod nogama. O ratu, o gubitku, o zahvalnosti, o nadi, o očaju. O sećanju. O tome šta će ostati tvoje kada sve izgubiš. O onome što ti se ne može oduzeti dok si živ".

Bend "SBP4", čije ime na ruskom predstavlja skraćenicu od "Najveći prost broj", nasatupiće prvi put u Beogradu i uopšte u Srbiji odmah sledećeg dana 9. marta na istom mestu u Dom omladine, samo u sali "Amerikana". 

Sastav je tokom 15 godina postao indie miljenik u baltičkim zemljama, Evropi, Aziji i Južnoj Africi.

Elektronska muzika puna gruva, energije i snage, ali u kojoj ima i nepravilnosti, bez jednostavnih ritmova ili zvučnih šablona, konceptualna odiseja koji uranja u mnoge žanrove, tako bi se mogao ukratko opisati pravac ove muzičke priče.

Imaju koloritni kolaž ritmova hip-hop brejkova, fank gitara, disko baseva, ženskih pratećih vokala, psihodeličnih prelaza, sve je to festival neposlušnosti, i ovo je muzika ljudi koji pate, za ljude koji pate.

Bend će na koncertu u Domu omladine predstaviti svoj novi album "There is nothing left" i prvi put publika će moći uživo da čuje većinu novih pesama, kao i neke od starih numera ovog benda, koje retko izvode.

Iz dalekog Sibira u klub Atom Akademija stižu black metal blizanci koji se kriju iza imena Grima.

Uz njih nastupaju i domaće metal snage "Pustoš", i sve to u sredu, 8. marta.

Od Beograda do Krasnojarska ima malo manje od 6500 kilometara, dakle minimalno toliko će da prevale Morbius i Vilhelm, blizanci koji su osnovali ovaj bend 2014. godine. Započeli su ovu priču kao isključivo studijski projekat, a prvi nastup uživo imali tek 2021, a njihov zvuk može se opisati kao atmosferični blek metal sa folk i pagan elementima. Do sada su izdali pet studijskih albuma, dok će aktuelni "Frostbitten" (2022) promovisati upravo 8. marta u klubu Atom.

Naziv benda kaže sledeće: Grima je vrhovni bog koji čuva one koji žive u šumi, ali kažnjava sve koji ne poštuju prirodu. Ipak, u španskom jeziku "grima" označava osećaj koji imamo kad neko noktima ili kredom zagrebe po ploči ili nekoj sličnoj površini, dakle – prava jeza.

Predgrupa će biti “Pustoš", poznati tročlani bend iz Inđije, svoj stil muzike opisuju kao "epski atmosferični blek metal". 

Koncertno su aktivni od 2021, iza sebe imaju jedan album - "Suton", objavljen oktobra te godine.

Crvena jabuka zakazala još jedan termin za koncert

Sarajevska pop grupa “Crvena jabuka” rasprodala je svoje kooncerte za 8. i 9. mart, i već je uveliko zakazala i treći, takođe u Mts Dvorani za 21. mart.

Podsetimo da je prvi nastup u tada Kombank Dvorani, bend imao 2018. godine kao unplugged koncert, a onda i u jeku pandemije korona virusa 2020, kao i 2022. godine. Naravno, koncerti su uvek bili unapred rasprodati, po dva u nizu.

Članovi benda poručuju da se raduju ponovnom susretu sa beogradskom publikom, koja po njihovim rečima, važi za posebno energičnu.

Frontmen grupe Dražen Žerić – Žera jedini je ostao iz originalne postave, i muzičar je kompletan autor – tekstopisac, kompozitor, pevač, aranžer.

Fonet

 

Pop rok sastav će publici, kako najavljuju, u elektrik rokenrol maniru odsvirati sve do jednog poznate hitove, među kojima su „Tugo nesrećo“; „Ima nešto od srca do srca“, „Tuga ti i ja“ „Bježi kišo s prozora“; „Dirlija“ i mnogo drugih iz opusa bogatog sa preko 200 pesama, kao i numere novijeg datuma.

Njihovi prethodni koncerti u Mts Dvorani su uvek trajali barem tri sata, a neki su dostigli i čitava četiri časa, sa više od 40 pesama na repertoaru.

Poslednjih godina i decenija "Crvena jabuka" je često održavala koncerte u Sava centru, jednom u Hali sportova, na Beer festu (Ušće), festivalu "Bojčinsko leto" u Surčinu, a sada im je u Beogradu glavni "dom" - Mts Dvorana.

"Na ivici mogućnosti"

Poznata i kao glumica, alternativna - pop pevačica i kantautorka Kristina Kika Jovanović zajedno sa svojim bendom "Kika" predstaviće svoj novi album "Na ivici mogućnosti" na koncertnoj promociji u četvrtak, 9. marta u klubu Zappa Baza.

Svestrana i multitalentovana glumica vidjena je u raznim televizijskim serijama, pretežno telenovelama kao što su “Istine i laži”, “Pogrešan čovek”, “Igra sudbine”, hrvatska sapunica - “Prava žena”, “Sinđelići”, zanimljivom filmu “Reži” Koste Đorđevića, trileru “Jedini izlaz”.
Ipak, Kika je prepoznatljiva kao izvodjač sa neverovatnom energijom, podržana sjajnim muzičarima koji doživljaj svirke uživo penju na viši nivo, što je već dokazala na mnogim svirkama ranije, od kluba Elektropionir, KST-a, preko Beer festa na Ušću, do svirki širom Srbije.

Promo/Vuk Papić

 

Kika je postala poznata i afirmisana u svetu domaće muzike kao prateći vokal alternativnog elektro rok sastava "E-Play", uz liderku Maju Cvetković, a prvi solo album "Posledica puberteta" objavila je 2019. godine, što je koncertno promovisala u spomenutom klubu Elektropionir.
Članovi alternativnog pop benda KIKA su: Kristina Kika Jovanović (vokal), Andreja Jovanović (bubanj), Matija Anđelković (klavijature) i Branko Spasić (bas gitara).

Gost na albumu "Na ivici mogućnosti" je čuveni kompozitor, muzičar, pevač i dirigent Aleksandar Sedlar, a mastering za pesme je radio Goran Antović.

Uz saradnju sa diskografskom kućom i koncertnom agencijom “Long Play" i uz podršku SOKOJ-a, muzika KIKA benda je napustila papir, stan, studio i sada je dostupna svima.

Album "Na ivici mogućnosti" je doživeo i ekranizaciju dva muzička spota za pesme "Pokvarila", u režiji Ane Miladinović, i "U mraku" Jelene Pavlović.

Bend “Vartra" će nastupiti uživo u Zappa Bazi sa specijalnim gostima Dj. Tebra i Tippstrip Live Act – u petak, 10. marta.

Vartra je kolektiv muzičara, plesača i zanatlija sa sedištem u Beogradu, okupljenih oko zajedničkog cilja da donesu magiju i misteriju na scenu kroz jedinstven spoj svojih veština, interesovanja i iskustava. 

Muzika izvođača DJ TEBRA se može smatrati najiskrenijim i najprirodnijim izrazom emocionalnog i zvučnog istraživanja, a tokom ovog putovanja kao muzički producent, sakupio je i upijao mnogo toga, kao uticaj umetnika - Simon Posford, Dead Can Dance, Massive Attack, Astrik.

"Pljavi inspektor Blaža i Kljunovi" u Gradskoj pivnici

Čuveni komični rokenrol bend poznat po autorskim hitovima i simpatičnim obradama "Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi" nastupiće prvi put u klubu Gradska pivnica Terazije u petak, 10. marta.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kako je prostor sličan restoran klubu Wurst Platz Bar, u strogom centru Beograda, na samo par stotina metara dalje, Igor Blažević – Blaža i na ovoj sceni će pružiti sve od sebe da oduševi publiku, zajedno sa svojom ekipom uigranih muzičara, gde dominira i kantautor Aleksandar Karadžić, poznatiji kao Arigo Saki, nedavno zapažen na celovečernjem koncertu sa svojim bendom u Klubu Doma omladine Beograda povodom promocije solo albuma “Da li te stvarno zanima”.

Gledali smo Blažu, Sakija i ceo tim muzičara na prošlom Beer festu gde su prašili pošteno na bini Mono Platz, a onda su i dalje svirali po Beogradu kao u spomenutom Wurst Platzu ili raznim manifestacijama i festivalima širom Srbije.

Navy ne obećava: "Sviraćemo kratko i loše"

Alternativni sastav “NAVY ne obećava" sviraće u subotu, 11. marta u klubu Anti Shop Elektropionir.

"Sviraćemo kratko i loše a sve sa ciljem da uzmemo preterane pare uz što manje truda. Dobar provod ne obećavamo", duhovito poručuju iz ovog benda.

"Horor soundtrack za moderan život", zvuk je kojim sebe opisuje sastav “Everything Shook", tročlani ženski elektronski bend iz Irske koji će nastupiti u subotu, 11. marta u 21.30h u klubu BAM, u okviru Beogradskog irskog festivala.

Robyn Broomfield, Jessica Kennedy i Áine Stapleton sviraju na sintisajzerima, bas gitari i Korg DC-ju, stvarajući jedinstveni zvuk i spajajući tamne, hipnotičke melodije u autentični vizuelni doživljaj halucionacionih fantazija, tako bi kratko opisali ovo muzičko stvaralaštvo.

Áine Stapleton biće gost i našeg filmskog programa povodom njenog dokumentarnog filma "Strašno stvorenje", koji će biti prikazan sutradan, 12. marta u 18h u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kultna domaća rock, hard’n’heavy grupa "Kraljevski Apartman" ponovo će nastupiti u beogradskom klubu Atom Akademija u subotu, 11. marta.

Jedan od značajnijih srpskih bendova koji iza sebe ima tri decenije rada i borbe za čistokrvni rock 'n' roll, prekaljeni muzičari i istrajni rokeri, pozivaju sve verne fanove na još jedno nezaboravno veče.

Kao specijalni gosti na koncertu, nastupiće i alternativni sastav – "BendOver", bend koji je izabran za najbolji na Zaječarskoj gitarijadi 2019. i dobio nagradu za najbolji vokal na istom mestu 2021, a skoro su sa grupom "Orvel69" svirali upravo u Atomu.

Koncert muzičara Rogija i njegovog kvinteta pod nazivom "Buđenje proleća" biće održan u nedelju, 12. marta u Kulturnom centru Grad.

Bend će izvesti pretežno numere sa drugog albuma "Tu", koji oslikava nostalgiju za "boljim vremenima" u zvučnim, životnim odrednicama: od R&B pravca i funka 80-ih godina, do underground 90-ih i hip hopa, i biće prisutni omiljeni hitovi sa albuma “U Međuvremenu”.

Komentari (0)

Kultura