Aktuelno iz kulture

Kapitalna dela Umberta Eka u izdanju Vulkan izdavaštva na prazničnoj akciji do 21. januara

Komentari

Autor: PR

15/01/2024

-

09:30

Kapitalna dela Umberta Eka u izdanju Vulkan izdavaštva na prazničnoj akciji do 21. januara
Kapitalna dela Umberta Eka u izdanju Vulkan izdavaštva na prazničnoj akciji do 21. januara - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Vulkan izdavaštvo bogatije je za dva kapitalna dela čuvenog pisca i teoretičara književnosti Umberta Eka – "Istorija lepote" i "Istorija ružnoće", koja će do 21. januara biti na specijalnom prazničnom popustu.

U knjizi "Istorija lepote", koja je ostvarila kritički uspeh već nakon prvog izdanja 2004. godine, autor svojim uvidima prodire u najintimnije kutke filozofije, umetnosti i književnosti, pružajući nam širok spektar perspektiva o lepoti.

Bogata ilustracijama remek-dela velikih umetnika, knjiga prikazuje različite načine na koje je shvatana lepota prirode, ljudskog tela, zvezda, matematičkih odnosa, svetlosti, dragog kamenja i Boga i pokazuje kako su drugačija shvatanja lepote dolazila u sukob ne samo u različitim epohama već i unutar jedne kulture.

U delu "Istorija ružnoće" Eko istražuje koncepte monstruoznog i odbojnog u vizuelnoj kulturi i umetnosti. Uz pažljivo odabran ikonografski tok knjige, čitaoca vodi na putovanje kroz noćne more, strahove i ljubavi, pokazujući da su različite manifestacije ružnog bogatije i markantnije nego što se obično misli.

Ružnoća se obično shvata kao suprotnost lepoti, i to u tolikoj meri da je dovoljno definisati jedan od ta dva pojma da bismo razumeli drugi. Međutim, ružnoća ne podrazumeva odsustvo lepote. Ona je složena i nepredvidiva pojava koja se kroz vekove transformisala, o čemu svedoče kako antologijski književni tekstovi, tako i kanonska umetnička dela.

Književnik, filozof, lingvista, jedan od najznačajnijih mislilaca našeg vremena, Umberto Eko bio je šezdesetih godina jedan od predstavnika avangarde u italijanskoj kulturi. Slavu je stekao romanom "Ime ruže", koji je takođe objavilo Vulkan izdavaštvo.

Izvanredna kapitalna dela "Istorija lepote" i "Istorija ružnoće" dostupna su na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura