Aktuelno iz kulture

Netfliks najavio novo poskupljenje pretplate

Komentari

Autor: CNBC

24/01/2024

-

13:04

Netfliks najavio novo poskupljenje pretplate
Netfliks najavio novo poskupljenje pretplate - Copyright AP Photo/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks je u novom pismu akcionarima najavio skok cena pretplate do kog bi trebalo da dođe u ovoj godini.

"Kako investiramo i razvijamo Netfliks, povremeno ćemo tražiti od naših pretplatnika da plate nešto malo više u skladu sa tim unapređenjima, što će zauzvrat pokretati pozitivan zamajac dodatnih investicija za dalji rast naših usluga", navela je kompanija. 

Podsećamo, striming servis je u novembru 2022. "objavio rat" deljenju lozinki, kom su pribegavali mnogi korisnici i najavio jeftiniji paket usluga, ali koji uključuje prikazivanje reklama. Netfliks ima više od 260 miliona korisnika širom sveta, a u četvrtom tromesečju prošle godine dobio je više od 13 miliona novih, što ukazuje da novi pristup daje rezultate, piše CNBC.

Standardna pretplata trenutno u Americi košta 15,49 dolara, dok najjeftiniji paket sa prikazivanjem reklama, košta oko 6,99 dolara mesečno. Korisnici u Srbiji i regionu izdvajaju značajno manje -  4,99, 7,99 i 9,99 evra za Basic, Standard i Premium paket.

Vredi naglasiti i da je Netfliks u proteklom periodu imao velike izdatke. Oni su potpisali ugovor sa tvorcima televizijskog programa "World Wrestling Entertainment Raw" koji prenosi mečeve rvanja, a koji će im omogućiti ekskluzivno strimovanje njihovog sadržaja u budućnosti. Ugovor je vredan čak pet milijardi dolara i traje deset godina.

Zasad nije objavljeno koliki skok cena bi mogao da očekuje pretplatnike, ali je izvesno da će do njega doći.

Inače, Netfliks je prevazišao očekivanja Volstrita koji je prognozirao da će američki striming servis u četvrtom kvartalu 2023. dobiti između osam i devet miliona novih pretplatnika. Prihod Netfliksa za četvrti kvartal 2023. godine iznosi 8,83 milijarde dolara, a profit 937,8 miliona dolara, odnosno 2,11 dolara po deonici.

U istom kvartalu 2022. godine je Netfliks zabeležio profit od 55,3 miliona dolara ili 12 centi po deonici. Netfliks je povećao prognozu operativne marže za celu 2024. godinu na 24 odsto zbog slabljenja američkog dolara i boljih rezultata za četvrti kvartal 2023. godine nego što se očekivalo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura