Aktuelno iz kulture

Violinistkinja Lana Zorjan dobitnica prestižnog priznanja Discovery Award 2024.

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

22:40

Violinistkinja Lana Zorjan dobitnica prestižnog priznanja Discovery Award 2024.
Lana Zorjan - Copyright Tanjug/Iboja Balaž

veličina teksta

Aa Aa

Lana Zorjan, 15-godišnja studentkinja prve godine violine u klasi profesora Stefana Milenkovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dobitnica je najznačajnijeg priznanja klasične muzike na svetu - International Classical Music Award (ICMA) - Discovery Award 2024 i ujedno prvi muzičar iz Srbije koji je dobio ovo priznanje.

Nagrada se dodeljuje samo jednom mladom umetniku ispod 18 godina, bilo kog instrumenta iz celog sveta. Jedina kategorija za maloletnog mladog umetnika je Discovery Award kojom se nagrađuje jedan mladi solista iz celog sveta.

''Prvi put u životu sam se rasplakala od sreće...Ukupno je bilo nominovano 375 umetnika koji sviraju različite instrumente i ja sam zaista jako počastvovana što sam se našla među tim već oformljenim i eminentnim umetnicima kao jedini maloletnik i osvojila moje do sada najveće priznanje. Ovo priznanje ima još veći značaj, s obzirom da se prvi put moja zemlja našla na prvom mestu, što će sigurno privući pažnju svetskih muzičkih stručnjaka da u Srbiji ima puno mladih virtuoza“, kaže Lana Zorjan.

Lana svira violinu od svoje četvrte godine, a trenutno je najmlađa studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Stefana Milenkovića, koji je već sprema za njen najveći nastup u životu.

„Od srca čestitam mojoj dragoj učenici Lani Zorjan na dobijanju jednog od najznačajnijih priznanja klasične muzike na svetu...Lana je na jesen 2023. upisala prvu godinu osnovnih studija u mojoj klasi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svi smo iskreno inspirisani Laninim uspehom i siguran sam da će njena zvezda sijati sve jače. Samo napred Lana“, čestitao je Stefan Milenković nagradu svojoj učenici.

Lanu je za nagradu nominovala Međunarodna muzička akademija u Lihtenštajnu, a priznanje je dobila tajnim glasanjem muzičkih kritičara iz 19 zemalja.

Svečana dodela nagrada će biti održana 12. aprila u „Palau de la Musica“ u Valensiji i tom prilikom će biti održan Gala koncert pobednika na kome će Lana sa simfonijskim orkestom izvesti Ravelovog „Ciganina“.

Lana će se naći rame uz rame sa ostalim dobitnicima, a već renomiranim svetskim umetnicima Hillary Hahn, Reunaud Capucon i Paavo Järvi. Gala koncert će direktno prenositi Deutsche Welle.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura