Aktuelno iz kulture

Violinista Stefan Milenković: Kroz festival "Blisko!" živim svoju najveću strast

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

11:59

Violinista Stefan Milenković: Kroz festival "Blisko!" živim svoju najveću strast
Najava festivala Blisko - Copyright D. Milosavljević

veličina teksta

Aa Aa

Festival kamerne muzike "Blisko!“, iza kog stoji violinista Stefan Milenković, biće održan u Novom Sadu od 30. septembra do 6. oktobra.

U Gradskoj koncertnoj dvorani pored Milenkovića, posetiocima će se predstaviti violinisti Robert Lakatoš, Una Stanić i Sofija Glavičić, pijanisti Rita Kinka i Đuzepe Albaniz, kaže se u saopštenju festivala.

Tu su i violončelisti Nemanja Stanković i Dmitrij Kuzov, violisti Jožef Bisak i Gi Ben-Zioni i klarinetista Ognjen Popović, a kako je najavljeno, muzičari će izvesti dela Hendla, Hajdna,  Bramsa, Menotija, Lista, Šostakoviča, Perta i Šumana.

Milenković kaže da je njegova dvojaka uloga na festivalu - kao organizatora i jednog od izvođača - imala svoje izazove, ali da je "najvažnije imati strast".

"Ja imam pre svega strast prema muzici, prema sceni, prema umetnosti i ovo je samo jedan aspekt gde mogu da živim tu moju strast", rekao je Milenković, na današnjoj konferenciji za medije, pred drugi festival kamerne muzike "Blisko!".

"Imam fenomenalne saradnike i kolege, sa njima je sve mnogo lakše. Kulturni centar Novog Sada koji je tu ključan, sama Gradska koncertna dvorana, potom Muzička škola „Isidor Bajić“, koja je uvek tu da pomogne kad treba, Grad Novi Sad, sve je lakše kada imate takvu podršku. Tako da sam veoma zahvalan i sve je spremno, najveća euforija je baš tokom ovih poslednjih nedelja pripreme, tako da jedva čekam da sednem sa svojim kolegama i da muziciram“, dodao je violinista.

Festival stvoren sa idejom da okupi vrhunske muzičare kamerne scene i pruži publici nesvakidašnje muzičko iskustvo u izvođenju najlepših i najzahtevnijih dela klasičnog repertoara kamerne muzike, pokrenut je baš u godini kada je Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture, dajući tako i svoj doprinos da se sve ono što je započeto tom titulom, nastavi i održi i nakon nje, a da Novi Sad zapravo uvek bude centar kulture.

D. Milosavljević

Stefan Milenković

"Grad Novi Sad prepoznao je značaj festivala 'Blisko!' podržavajući ideju inicijatora, našeg slavnog violiniste Stefana Milenkovića, o njegovom osnivanju i evo, na opšte zadovoljstvo, biće održan po drugi put. Njegova ideja da okupi vrhunske muzičare kamerne scene u jednoj od najmodernijih koncertnih dvorana uspešno se realizuje i ove godine, s jasnim ciljem da preraste u tradiciju. Ovaj festival je još jedan u nizu, zahvaljujući kojem Novi Sad postaje regionalni i evropski centar umetničke muzike", izjavio je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, na konferenciji.

Violinista Robert Lakatoš izrazio je zadovoljstvo što ponovo nastupa na ovom festivalu.

"Prema mom mišljenju, ovaj festival nema neke razlike u odnosu na najbolje festivale sveta, jer je upravo kolega Milenković, svirajući na svetskim scenama, preneo to njegovo dragoceno iskustvo ovde, i sama organizacija festivala, umetnici koji ga čine i program, čini da festival zaista parira onim svetskim", izjavio je Lakatoš.

Promo cena ulaznica, popust za studente i komplet ulaznica za sva četiri dana

Ulaznice za festival kamerne muzike „Blisko!“ su već u prodaji i to pojedinačne po promo ceni na svim prodajnim mestima Gigstix-a i onlajn na njihovom sajtu gigstix.com, za studente i studentkinje obezbeđeno je 50% popusta, a u prodaji je i komplet ulaznica za sva četiri dana, koji se može naći samo na jednom prodajnom mestu Gigstix-a, u Pariskom magazinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura