Aktuelno iz kulture

Nekadašnji vlasnik "najskuplje slike na svetu" izgubio slučaj protiv aukcijske kuće Sotbi

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

13:06

Nekadašnji vlasnik "najskuplje slike na svetu" izgubio slučaj protiv aukcijske kuće Sotbi
Dmitrij Ribolovljev - Copyright AP/Lionel Cironneau, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev, jedan od najvećih svetskih kolekcionara umetničkih dela, izgubio je slučaj protiv aukcijske kuće Sotbi, koju je optužio za zaveru. On je tvrdio da su se Sotbi i diler umetninama Iv Buvije urotili protiv njega, nudeći mu slike po preuveličanim cenama i da su ga tako prevarili za desetine miliona dolara. 

Najskuplja slika koju je kupio preko Sotbija, a koja je ujedno i najskuplja slika ikada prodata na nekoj aukciji je "Spasitelj sveta" ("Salvator mundi"), za koju se veruje da je delo Leonarda da Vinčija.

Međutim, američka savezna porota na Menhetnu presudila je u korist Sotbija, koji od početka ovog slučaja tvrdi da se "striktno pridržava svih zakonskih uslova, finansijskih obaveza i najboljih praksi u industriji tokom transakcija ovih umetničkih dela".

Istraga o poslovnim odnosima Iva Buvijea i Dmitrija Ribolovljeva počela je u Švajcarskoj 2017. i zatvorena je 6. decembra prošle godine. Javno tužilaštvo u Ženevi je navelo da je sprovelo niz saslušanja koja nisu pružila bilo kakve dokaze koji bi izazvali dovoljno sumnje protiv Buvijea.

profimedia

"Spasitelj sveta", slika koju je navodno naslikao Leonardo da Vinči

Prema sudskim dokumentima, Buvije je kupio delo Da Vinčija za 83 miliona dolara 2013. i sledećeg dana ga prodao Ribolovljevu za 127,5 miliona dolara. 

Ruski milijarder zatim je preprodao tu sliku 2017. za rekordnu cenu od 450,3 miliona dolara, ali je ipak odlučio da tuži svog nekadašnjeg dilera.

Buvije, koji se pojavio i u nedavnom dokumentarcu o slučaju "Spasitelja sveta", tvrdi da su Ribolovljevi napadi na njega motivisani njegovom brakorazvodnom parnicom, u kojoj pokušava da umanji vrednost umetnina koje poseduje.

"Pored toga, želeo je da me kazni zato što sam odbio da potplatim švajcarske sudije za njegov vrlo skup razvod. Treće, želeo je da mi ukrade moj biznis u Singapuru i napravi svoj", naveo je Buvije u saopštenju nakon što je dobio slučaj pred švajcarskim sudom.

Njegov advokat Dejvid Biton izjavio je da je konačno došao kraj "skandaloznoj osveti Ribolovljeva koja je počela 2015." i da je njegov klijent postigao "potpunu i apsolutnu pobedu".

Spornog "Spasitelja sveta" od Ribolovljeva je kupio Mohamed bin Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije, a planirano je da postane atrakcija u novoj galeriji Luvr u Abu Dabiju. 

Slika, međutim, nije izložena u galeriji jer su stručnjaci doveli u pitanje njenu autentičnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura