Aktuelno iz kulture

Džim Šeridan u martu otvara Beogradski irski festival

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2024

-

12:21

Džim Šeridan u martu otvara Beogradski irski festival
Jim Sheridan Daniel Del Lewis - Copyright Beogradski irski festival

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski irski festival (BIF), manifestacija koja tradicionalno svakog marta domaćoj publici predstavlja umetnost i kulturu Irske, ove godine biće održan dvanaesti put, od 8. do 18. marta kao Nedelja svetog Patrika u Beogradu.

Tokom deset dana beogradska publika imaće priliku da uživa u selekciji irskih filmova, nagrađivanoj pozorišnoj predstavi, izložbi fotografija, učestvuje u razgovorima sa rediteljima, piscima i novinarima iz Irske, sazna više o ovoj zemlji i njenoj kulturi kroz druženje sa Ircima koji žive u Srbiji.

Ove godine Beogradski irski festival otvoriće Džim Šeridan, slavni scenarista, producent i reditelj iz Irske, čiji su filmovi imali 16 nominacija za Oskara a kog domaća publika najviše poznaje po filmovima "U ime oca" i "Moje levo stopalo" (oba sa Danijelom Dej Luisom u glavnim ulogama).

U petak, 8. marta, 2024. godine Džim Šeridan će otvoriti 12. Beogradski irski festival u zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Beogradski irski festival

Džim Šeridan

Ekskluzivan gost Beogradskog irskog festivala je i pozorišna trupa iz Dablina "Fishamble" .

U Beograd dolaze sa predstavom "Kralj" ("The King") koja je glavnom glumcu, Petu Kinevanu donela najprestižniju britansku glumačku nagradu – Nagradu ser Lorens Olivije (Olivier Award). Predstava je prošle godine bila deo čuvenog pozorišnog festivala u Edinburgu, a nakon Beograda biće igrana u Americi.

Beogradski irski festival

Pat Kinevan, "The King"

Kinevan na sceni oživljava usamljenika Lutera, nazvanog po Martinu Luteru Kingu, koji se priprema za svoj veliki nastup kao imitator jednog drugog kralja – Elvisa Prislija. Priča govori o predrasudama, borbi za sopstveni izbor u životu i, u najširem smislu, otvara pitanje mentalnog zdravlja savremenog čoveka.

Predstava "Kralj" biće igrana dva puta, u Bitef teatru, 14. i 15. marta.

O ostalim programima u okviru Festivala

Festival otvara "Nedelja irskog filma" projekcijom Šeridanovog filma "Moje levo stopalo", koji je Danijelu Del Luisu doneo Oskara za glavnu ulogu. Ove godine BIF ima najbogatiji filmski program do sada. Kroz dve tematske celine biće prikazano čak 15 filmova koji slave živote i dostignuća irskih stvaralaca: velikih filmskih zvezda poput Pitera O'Tula i Ričarda Harisa, muzičarke i aktivistkinje Šinejd O'Konor, kao i savremenih pop ikona, poput Panti Blis, popularne irske drag queen i braniteljke LGBT prava.

Beogradski irski festival

 

Gost BIF-a biće i reditelj i pisac Alan Gilsenan, nekadašnji predsednik Irskog filmskog instituta. Publika će moći da vidi njegov film "Duhovi Bagotonije" ("Ghosts of Bagottonia") koji govori dablinskoj boemskoj četvrti

Bagotonija koja je, sredinom prošlog veka, bila mesto okupljanja irskih umetnika, intelektualaca, radikalnih pa i ekscentričnih u izrazu, u odnosu na tadašnju konzervativnu sredinu.

U Beograd, kao gost BIF-a, dolazi i Teo Dorgan koga nazivaju "najvećim živim pesnikom Irske". On će čitati svoju poeziju i razgovarati sa publikom u udruženju Krokodil. U saradnji sa organizacijom Literature Ireland i Krokodilom, jedan pisac/spisateljica će biti deo književne rezidencije i mesec dana živeti i pisati u Beogradu.

BIF će predstaviti i izložbu fotografa Džozef Filipa Bevilarda "Irish Travelers" koja publici prikazuje život irskih nomada, etničke manjne poznate pod imenom irski putnici.

Program BIF-a, kao i uvek, prate žurke u irskim pabovima, zajedničko gledanje ragbi utakmice između Engleske i Irske, kao i Irske i Škotske i druženja sa Ircima koji dugo žive u Beogradu. BIF, kao i ranijih godina, poziva volontere da se pridruže njihovom timu i učestvuju u organizaciji. Na ovom linku pronađite više informacija o uslovima prijavljivanja.

Komentari (0)

Kultura