Aktuelno iz kulture

Izložbom grafika otvoren Beogradski irski festival

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2022

-

17:12

Izložbom grafika otvoren Beogradski irski festival
Izložbom grafika otvoren Beogradski irski festival - Copyright irishfest.rs

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni Beogradski irski festival, deseti po redu, otvoren je izložbom grafike Brajana Berija pod naslovom "Toksična zajednica i druge priče" u Ustanovi kulture "Parobrod".

Na grafikama su junaci irske svakodnevice u tradicionalnim okolnostima. Delo irskog pisca Flana O Brajena je za autora grafika nepresušni izvor inspiracije.

Uvodni opis lika narednika Plaka u njegovom najpoznatijem romanu "Treći policajac", toliko je urnebesno živopisan da sve što je Brajanu bilo potrebno tokom izrade njegovog portreta u sito štampi je bilo da isprati tu inspirativnu priču.

"Teško je poverovati da je prošla dekada otkako smo, čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013. godine", rekao je na otvaranju izložbe Jas Kaminski, direktor festivala i dodao da je Beograd, sa svojim vlastitim Keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i ponovo učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope.

Kao uvod u ovogodišnji program festivala 1. marta je predstavljena izložba fotografija "Pesma bunta - lica irske muzike" na otvorenom prostoru Savamala Promenade, čuvenog muzičkog fotografa Endrua Ketlina.

U istoimenoj knjizi, Ketlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara, kao što su Liam O’Maonlai, Šejn Mekgauan, Šinejd O Konor, Bono, Kristi Mur, Finbar Fjuri, Fergal Šarki, Bob Geldof, Damien Dempsi, Fil Linot i Rori Galager.

Centralni događaj je koncert benda "Hothouse Flowers", koji će biti održan 18. marta u Bitefartcaffeu.

Filmski program "Irish Film Week’" sadrži nagrađivane dokumentarce o Phily Lynottu i Damienu Dempseyu, Ulysses 100 i Faith & Branko, a tu je i čuveno "ozelenjavanje" palate Albanija, Mosta na Adi, Hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu