Reflektor

Deseti Beogradski Irski Festival od 11. do 20. marta: Jubilej uz miks dobrih filmova i muzike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/02/2022

-

10:46

Deseti Beogradski Irski Festival od 11. do 20. marta: Jubilej uz miks dobrih filmova i muzike
Deseti Beogradski Irski Festival od 11. do 20. marta: Jubilej uz miks dobrih filmova i muzike - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Deseti Beogradski Irski Festival biće održan od 11. do 20. marta na različitim lokacijama u Beogradu.

"Teško je poverovati da je prošla dekada otkako smo, čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013. godine. Od tada, imidž Irske u Srbiji i Srbije u Irskoj podignut je do vrtoglavih visina, što nas čini podjednako srećnim i ponosnim", kaže Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskmog Festivala.

Prema njegovim rečima, Beograd sa svojim vlastitim Keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i ponovo učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope.

"Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što čitavu deceniju slavimo irsku kulturu svojim fascinantnim programom", naglašava Kaminski.

Kao uvod u ovogodišnji program, od 1. marta biće predstavljena "Rebel Song: Faces Of Irish Music" - izložba fotografija na otvorenom prostoru Savamala Promenade, čuvenog muzičkog fotografa Andrewa Catlina.

U istoimenoj knjizi, Catlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara - Bona, Sinead O’ Connor, Boba Geldofa, Liama O Maonlaia (frontmena grupe Hothouse Flowers), Shane Mac Gowan, Phila Lynotta i Roryja Gallaghera.

Mural inspirisan pirotskim ćilimom

Dana 7. marta poznata irska umetnica i ilustratorka Holly Pereira kreće sa pravljenjem velikog murala u ulici Maršala Birjuzova 16, kojim odaje priznanje svim ženama i njihovim veštinama. Kao inspiraciju za mural Holly je uzela tkanje pirotskog ćilima.

Zvanični program kreće 11. marta miksom filmova, dobre muzike i tribina, a centralni događaj je koncert benda "Hothouse Flowers", koji se održava 18. marta u Bitefartcaffeu. Filmski program "Irish Film Week’" sadrži nagrađivane dokumentarce o Phily Lynottu i Damienu Dempseyu, Ulysses 100 i Faith & Branko, a tu je i čuveno "ozelenjavanje" palate Albanija, Mosta na Adi, Hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.

Promo

 

"Kada tome dodate tradicionalnu proslavu Dana Svetog Patrika, uz ragbi utakmice između Irske i Engleske i Irske i Škotske, dobar provod u našoj prestonici je zagarantovan. Detaljan program možete videti na našem sajtu www.irishfest.rs, kao i društvenim mrežama", dodaju organizatori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura