Društvo

Kineska nova godina dočekana u Beogradu uz vatromet i Festival svetla

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

19:02

Kineska nova godina dočekana u Beogradu uz vatromet i  Festival svetla
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti Kineski festival svetla svečano je večeras otvoren, na Kinesku novu godinu 31. januara u 17 sati, odnosno u ponoć po lokalnom vremenu u Kini, raskošnim vatrometom i paljenjem velikih lampiona na Sava promenadi u Beogradu.

Otvaranju Kineskog festivala svetlosti, koji će uporedo trajati do 13. februara u Beogradu i u Limanskom parku u Novom Sadu, besplatno za posetioce, prisustvovali su na Sava promenadi gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministar savetnik Ambasade Kine u Srbiji Tjan Jišu.

Uz njih bili su i pomoćnik ministarke kulture i informisanja Stanko Blagojević, iz Instituta Pojas i put u Beogradu Bojan Lalić i osnivač Kineskog festivala svetla muzičar Slobodan Trkulja iz "Balkanopolis centra za modernu tradiciju".

Na promenadi su najpre upaljeni veliki lampioni - jedan u obliku velikog zmaja od dvadesetak metara dužine, kao i brojni manji u obliku ždralova, riba, pečurki i drugih bića i predmeta, dok je na pročelju Kule Beograd zasjala je velika novogodišnja poruka na kineskom i srpskom jeziku, uz zastave obe zemlje.

Uz to, spektakularni višeminutni vatromet sa suprotne obale Sava oduševio je brojne posetioce na promenadi, ponajviše porodice sa decom koji su spontanim aplauzom na kraju nagradili viđeno.

Radojičić, Jišu i ostali su potom prisutnim mališanima podelili na desetine suvenira igračaka sa likom maskote predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Radojičić je u obraćanju novinarima čestitao "Novu godinu svim našim kineskim prijateljima" i pozvao Beogrđane da u narednim danima i večerima posete "veličanstveni" Kineski festival svetlosti na Sava promenadi.

Podsetivši da je počela Kineska godina tigra, Radojičić je u njenom duhu poželeo "puno pozitivnih promena u celom svetu, da sve ide na bolje".

Uz to, Radojičić je kineskim partnerima poželeo da se predstojeće Olimpijske igre u Pekingu "odvijaju kako oni žele".

"Ubeđen sam da će, s obzirom da su uvek bili sjajni domaćini i da su organizovali jedne od najlepših Letnjih olimpijskih igara, i ove biti uspešne i da će kao događaj biti veličanstvene", ocenio je Radojičić.

On je podsetio da Beograd i Peking od 1980. godine imaju sporazum o prijateljstvu, koji i danas živi i koji će biti još uspešniji.

Jišu je zahvalio "na izuzetno vrednim naporima u organizaciju festivala" već četvrtu godinu za redom, naglasivši da je i ta manifestacija "dokaz čeličnog prijateljstva Kine i Srbije".

"Slažem se potpuno sa gradonačelnikom da se pojačava saradnja, prijateljstvo i razmena. Verujem da će kroz zajedničke napore ubuduće biti još mnogo saradnje", rekao je Jišu.

Šta označava godina Tigra?

Pozvavši sve građane Srbije da se "sa ovdašnjim Kinezima" raduju Kineskoj novoj godini, Jišu je podsetio da Tigar "označava snagu, hrabrost i vitalnost".

"Nadamo se i želimo svim srpskim prijateljim u Novoj godini tigra najveću sreću i blagostanje", rekao je Jišu.

Trkulja je rekao da ga raduje veliki odziv građana na otvaranju Kineskog festivala svetlosti, zahvalivši se na podršci Vladi Srbije, Ambasadi Kine i gradovima Novom Sadu i Beogradu.

"Čini mi se da smo ovaj put uspeli da napravimo izložbu koja je malo drugačija nego inače, i uprkos situaciji u kojoj se planeta nalazi. Festival raste a sa njim i radost u srcima svih divnih ljudi koji su došli večeras da okuse deo tradicije, kako braća Kinezi slave Novu godinu", rekao je Trkulja.

Manifestacija će trajati do 13. februara, besplatno za posetioce, ispred šoping centra "Galerija" u Beogradu i u Limanskom parku u Novom Sadu, gde će lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija