Politika

Selaković: Beograd ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, Priština ih ignoriše

Komentari

Autor: Fonet

31/01/2022

-

13:01

Selaković: Beograd ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, Priština ih ignoriše
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da su u briselskom dijalogu Beograda i Prištine jasno definisane obaveze koje je potrebno sprovesti u procesu normalizacije odnosa, i da, dok je Beograd svoje obaveze ispunio, Priština otvoreno poručuje da je to uopšte ne zanima.

Selaković je, gostujući na TV Pink, rekao da je predstojeća zajednička poseta specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine svakako značajna, ali da će se tek videti koliko će ona u ovom smislu biti efektivna, navelo je u saopštenju Ministarstvo.

Naglašavajući činjenicu da SAD svojim prisustvom u dijalogu žele da podrže napore EU i Lajčaka ova nastojanja da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, Selaković je ocenio da od dolaska Aljbina Kurtija na poziciju šefa vlade privremenih institucija samouprave u Prištini nema suštinskog dijaloga.

"Suštinski dijalog opterećuje odsustvo svake vrste zainteresovanosti i volje Prištine da sprovodi ono što je do sada dogovoreno i ono što je njihova obaveza. Njihova obaveza je formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Beograd je svoje obaveze posvećeno izvršio, a Priština ne da nije izvršila, nego javno, jasno i otvoreno kaže da oni to neće da rade", rekao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje o "Belgijskom modelu" za formiranje Zajednice srpskih opština koji se pominje u javnosti, ministar Selaković je rekao da je u Briselskom sporazumu vrlo jasno definisano koje su nadležnosti ZSO i da je u planu implementacije vrlo precizno rečeno šta Beograd ima da uradi, a šta Priština ima da uradi.

"Priština je svojevrsnom igrom pokušala da promeni sadržinu Briselskog sporazuma izigravajući priču ispitivanjem ustavnosti sporazuma. Reč je o tome da oni traže dovoljan razlog i izgovor. Zemlje Zapada koje bi trebalo da izvrše pritisak na Prištinu izbegavaju da to urade na efektivan i pravi način, oni su u početku maksimalno podržavali Kurtijevu politiku", rekao je Selaković.

On je najavio da će jedna od tema predstojećih razgovara sa Eskobarom i Lajčakom biti i održavanje izbora u aprilu na Kosovu, na čemu će Beograd insistirati jer je "deo misije OEBS da obezbedi neometano sprovođenje izbornog procesa".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija