Aktuelno iz kulture

Najveća iznenađenja sa dodele Gremi nagrada: Novi album Tejlor Svift, "prozivka" na račun Akademije i jedno hapšenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/02/2024

-

20:42

Najveća iznenađenja sa dodele Gremi nagrada: Novi album Tejlor Svift, "prozivka" na račun Akademije i jedno hapšenje
Tanjug/AP/Jordan Strauss - Copyright Tanjug/AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Iako se u izveštajima o sinoćnoj dodeli Gremi nagrada najviše govori o trijumfu Tejlor Svift, koja je oborila rekord osvojivši čak četri prestižna priznanja za najbolji album u svojoj karijeri, najglamurozniji skup u Los Anđelesu protekle noći obeležilo je još nekoliko iznenađenja.

Na prvom mestu još jedna vest značajna za ljubitelje lika i dela Tejlor, takozvane "sviftije", ali i neočekivano pojavljivanje Selin Dion, dugoočekivana pobeda Majli Sajrus, pa čak i jedno hapšenje.

Predstavljamo vam događaje koji su obeležili ovogodišnju dodelu Gremi nagrada:

Tejlor Svift najavila novi album

Tejlor Svift osvojila je Gremi za album godine za "Midnights", a u govoru prilikom preuzimanja tog priznanja najavila je novo "čedo", koje će nositi naziv "The Tortured Poets Department" i biće objavljeno 19. aprila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Već tokom večeri na svojim društvenim mrežama objavila je i dizajn omota albuma.

"The Tortured Poets Department" biće 11. studijski album Svift, ako ne računamo njene iznova snimljene albume. Poslednji među njima - "Midnights" - koji joj je doneo Gremi nagradu, objavljen je u oktobru 2022. Od tada je pokrenula milijardu dolara "tešku" turneju "Eras", koja bi uskoro trebalo da se nastavi u Evropi.

Selin Dion ponovo na sceni

Jedno od velikih iznenađenja dodele Gremi nagrada je pojavljivanje Selin Dion na sceni, koja je prošle godine bila prinuđena da otkaže sve svoje nastupe zbog neizlečive bolesti poznate kao sindrom ukočenog čoveka.

Tanjug AP/Chris Pizzello

 

Selin je dobila ovacije kada se pojavila pred publikom.

"Kada kažem da sam srećna što sam ovde, to stvarno i mislim iz srca", rekla je ona.

Džoni Mičel prvi put nastupila na dodeli Gremija

Legendarna muzičarka Džoni Mičel napunila je 80 godina u novembru, ali je tek sad prvi put nastupila na dodeli Gremi nagrada. 

Tanjug AP/Chris Pizzello

 

Ona je izvela pesmu "Both Sides Now" sa svog albuma "Clouds" iz 1969. godine, a društvo na sceni pravila joj je Brendi Karlajl.

Mičel je takođe osvojila nagradu za najbolji folk album.

Majli Sajrus osvojila prvu Gremi nagradu

Majli Sajrus osvojila je svoju prvu Gremi nagradu i to za snimak godine, za pesmu "Flowers" koja je prošle godine obarala rekorde slušanosti širom sveta.

Tanjug AP/Chris Pizzello

 

"Nadam se da ovo ništa neće promeniti, jer mi je život i juče bio divan", rekla je Sajrus.

Pevačica je i ranije mogla da se pohvali blistavom karijerom - osvojila je devetnaest Nagrada po izboru tinejdžera, četiri Svetske muzičke nagrade, tri MTV video muzičke nagrade, dve Bilbordove muzičke nagrade, kao i po jednu Nagradu po izboru publike i Medijsku nagradu GLAAD.

Džej Zi primio priznanje, a zatim kritikovao Akademiju

Džej Zi je dobio ovogodišnju "Dr Dre" nagradu za svetski uticaj zbog svojih ličnih i profesionalnih dostignuća. 

Tanjug/AP/Chris Pizzello

Džej Zi sa ćerkom Blu Ajvi

Međutim, trenutak kada je primao to priznanje iskoristio je da kritikuje Akademiju za diskrografsku umetnost i nauku zato što njegovoj supruzi Bijonse nikada nisu dali nagradu za album godine.

"Samo kažem, svi želimo da to ispravite. Očigledno je to subjetivno jer je reč o muzici. Ne želim da posramim ovu mladu damu, ali ona ima više Gremija od bilo koga, a nikad nije dobila nagradu za album godine. Tako da ni prema vašoj metrici, to ne funkcioniše. Razmislite: najviše Gremija, a nikad nije osvojila nagradu za album godine. Tu nešto nije u redu", rekao je reper.

Inače, on se na sceni pojavio sa svojom ćerkom Blu Ajvi.

Killer Mike osvojio tri nagrade - pa uhapšen

Reper Killer Mike priveden je u policiju zbog fizičkog okršaja koji je navodno izazvao iza kulisa svečane dodele Gremi nagrada, neposredno nakon što je osvojio tri "zlatna gramofona" za svoju muziku.

Muzičar, čije je pravo ime Majkl Render (48) je prema saopštenju predstavnika policije Los Anđelesa "smešten u pritvor i transportovan u Centralno odeljenje", a prema poslednjim navodima, u procesu je puštanja na slobodu.

Tanjug AP/Richard Shotwell/Invision/AP

 

U snimku koji je zabeležio Hollywood Reporter na godišnjoj dodeli nagrada, 48-godišnji reper je sa lisicama na rukama  ispraćen iz Kripto arene.

Samo nekoliko trenutaka ranije, on je proslavljao osvajanje nagrade za najbolji rep album godine ("Michael") i najbolju rep pesmu i najbolje rep izvođenje, za "Scientists and Engineers" u kojoj su takođe i Andre 3000, Future i Erin Alen Kejn.  

Kada sam imao 20 godina, mislio sam da je kul biti diler drogom. U 40. sam počeo da živim sa kajanjem zbog stvari koje sam uradio. U 45. sam počeo da repujem o tome. U 48. stojim ovde kao čovek pun saosećanja i empatije zbog stvari koje sam uradio", rekao je reper primajući nagradu.

Takođe je priznanje posvetio "svima onima koji misle da je moguće biti prestar za rep".
"Nije me briga ako imate 78 godina i repujete koliko devojaka imate u staračkom domu, samo je važno da održimo hip-hop živim", dodao je Killer Mike.

Komentari (0)

Kultura