Aktuelno iz kulture

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" od danas se nalazi u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

15:26

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" od danas se nalazi u Beogradu
Odmor bašibozuka - Copyright Paja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka",  kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas se nalazi u Beogradu.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da je pre predstavljana slike javnosti, potrebno da se završe muzejske i carinske procedure. 

"Potrebno je da završimo sve carinske i muzejske procedure pre nego što izložimo ovo remek - delo. Verujem da će Jovanovićeva slika izazvati veliko interesovanje poštovalaca vrhunske umetnosti i učinićemo sve da se artefakt što pre nađe pred okom javnosti. Srećni smo što se slika našeg umetnika vratila kući", kazala je Medaković. 

Muzej grada Beograda je sliku kupio krajem prošle godine na aukciji kuće "Sotbi“ u Londonu  nazvanoj "Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji".  Slika je kupljena za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti. Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa "Sotbijem", se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Christie’s" 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura