Aktuelno iz kulture

"Ruski konzul", poslednji film Žarka Lauševića, 3. marta zatvara FEST

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

16:19

"Ruski konzul", poslednji film Žarka Lauševića, 3. marta zatvara FEST
"Ruski konzul", poslednji film Žarka Lauševića, 3. marta zatvara FEST - Copyright Vision Team

veličina teksta

Aa Aa

Film reditelja Miroslava Lekića "Ruski konzul", poslednje ostvarenje glumca Žarka Lauševića (1960-2023), zatvoriće 3. marta FEST, najavio je danas Centar beogradskih festivala (Cebef).

Film rađen prema romanu "Ruski konzul" Vuka Draškovića, koji govori o ključnim trenucima začetka kosovske krize, a zaplet vraća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, naveo je Cebef.

Doktora Iliju Jugovića, koji po kazni biva premešten u bolnicu Prizren tumači Nebojša Dugalić, a Laušević igra profesora istorije Ljubu Božovića, "'ruskog konzula' naizgled psihijatrijskog pacijenta", saopštio je Cebef.

"Ruski konzul' tvrdi da će uskoro 'Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko' što čini da se protiv Božovića okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti. Pokušavaju da isele Božovića, ali u njegovu zaštitu staje Jugović", stoji u saoapštenju.

U filmu igraju i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Viška, Danica Radulović, Mensur Šafkiju, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i drugi.

Laušević se poslednji put pojavio u javnosti u oktobru prošle godine kada se na premijeri filma "Heroji Halijarda" poklonio publici u MTS dvorani. Nakon duge i teške bolesti preminuo je 15. novembra 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura