Aktuelno iz kulture

Predstava "Prima facie" stiže u Beograd pola godine posle izvođenja na Brodveju

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

11:40

Predstava "Prima facie" stiže u Beograd pola godine posle izvođenja na Brodveju
Predstava "Prima facie" stiže u Beograd pola godine posle izvođenja na Brodveju - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Maša Dakić igra u predstavi "Prima facie", koja pola godine posle izvođenja na čuvenom Brodveju, stiže u Beograd i to na scenu Bitef teatra.

Dakić je rekla da ju je "na prvi pogled" oduševio tekst australijske spisateljice, advokata i aktivistkinje Suzi Miler.

"To je dramski tekst, umetnički triler koji ima viši cilj. Zaista  korespondira sa pravosudnim sistemom i ljudim koji mogu nešto da promene, na način na koji to oni razumeju", rekla je Dakić.

Istakavši da je komad "fantastično" prevela sudski tumač Biljana Popmijatov, Dakić je dodala da se njeno glumačko samopouzdanje nalazilo u samom tekstu.

"Nemam nikakavu sumnju ni u jednu rečenicu tog komada. Imala sam fantastične saradnike, advokate krivičare koji su mi pomagali da budem sigurna da sve što je napisano korespondira sa našim pravosudnim sistemom", navela je glumica.

Istakavši da je predstava njena borba i vid podrške ženama koje se nađu kao žrtve seksualnog zlostavljanja, Dakić je podsetila da je u Bitef teatru premijerno izvedena 26. januara, "gotovo u dan šest meseci od trenutka kada se zatvorila na Brodveju".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Mislim da je to presedan i da je to nešto što je čini apsolutno relevantnom", naglasila je Dakić.

Planirano je da predstava "Prima facie" posle februarskih igranja u Beogradu ide po Srbiji, a Dakić je rekla da je za to stigla kao dodatna motivacija i podrška preko konkursa Hartefakta.

"Pošto je to monodrama, igram samo ja, publika je moj partner.  Zaista pozivam sve ljude da odigraju ovu predstavu sa mnom kad god od ponuđenih datuma", rekla je Dakić.

Prilikom dosadašnjih igranja "Prima facie", Dakič je bila "vrlo dirnuta, emotivno nadahnuta i radosna, zbog načina na koji je publika reagovala na predstavu".

Prema njenim rečima, to je zbog teksta koji je fascinantan i pruža publici uvid u pravosudni sistem iz ugla na koji nismo navikli.

Dakić je dodala i da je stručna javnost gledala predstavu, pošto je pretpremijera humanitarno odigrana za Viktimološko društvo Srbije.

Iako igra sama, Dakić je naglasila da su sa njom u predstavi i rediteljka Anja Suša, scenografkinja Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković i drugi, i da "mnogo znači njihova pomoć i dar".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura