Aktuelno iz kulture

Film ''Živi i zdravi'' Ivana Marinovića u bioskopima širom Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

09:06

Film ''Živi i zdravi'' Ivana Marinovića u bioskopima širom Srbije
Film ''Živi i zdravi'' Ivana Marinovića u bioskopima širom Srbije - Copyright Prinskrin/Youtube/Art Vista

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski film ''Živi i zdravi'' Ivana Marinovića nalazi se u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom Srbije.  

Glumačku ekipu čine poznata lica iz skoro svih republika bivše Jugoslavije: Tihana Lazović, Goran Slavić, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Dejan Đonović, Nikola Ristanovski, a specijalna gošća je Tamara Dragičević.

Režiju i scenario potpisuje autor Ivan Marinović, publici od ranije poznat po debitantskom ostvarenju ''Igla ispod praga'' (2016), crnogorski kandidat za Oskara, koji je učestvovao na više od 50 međunarodnih filmskih festivala.

Novi film čija je radnja smeštena na Crnogorskom primorju, opisuje atmosferu oko pripreme velikog venčanja dvoje mladih, nervoza i stres su prisutni, i zaplet nastaje veoma brzo od početka radnje.

Naime, mlada dolazi dva dana pre ceremonije i saopštava mladoženji da se predomislila, te da je najbolje po sve da otkažu feštu.

On je u šoku od koga se nikako ne može oporaviti, makar ga svi redom tešili, na čelu sa najboljim drugom i kumom, a onda se situacija odvija u neočekivanom toku. 

Otac od mladoženje odlazi kod mladine porodice da tako rešava ovu nevolju kako zna i ume, i tada dolazi do čudnog preokreta i razvoja situacije: iznenada mlada pristaje nevoljno da se ipak uda za svog izabranika. 

Tada filmska priča poprima svoj novi tok kroz seriju čudnih događaja, bizarnih običaja u davanju mlade u vidu čitavih rituala, a publika se drži u neznanju zašto se ili da li se mlada stvarno predomislila i pristala voljno na udaju.

Žanrovski film se pretvara iz drame u komediju, ili iz komedije ponovo prerasta u dramu, tragikomediju, porodičnu dramu, melodramu, opet sa jasnim elementima romantične komedije.

Scenario pisan godinama nastao je na osnovu ideje bazirane na jednom istinitom događaju. Davnih osamdesetih godina zaista se odigrala takva svadba koja je bila debakl zbog nerešenih problema između nesuđenih supružnika.

Reditelj Ivan Marinović je pronašao VHS kasetu sa snimkom jedne takve svadbe i tako rešio da ovaj projekat bude njegov drugi dugometražni igrani film. 

Tako se na toj svadbi dešava čitav kalambur i galerija otkačenih likova, koji uz pravu dramu, posebno između dvoje glavnih junaka, čine bogatstvo ove ljudske priče.

Glavna glumica Tihana Lazović je pružila drugačiju dimenziju svog talenta, jer je odabrala da ipak igra u komediji prvi put u karijeri, mada njena junakinja i sve probleme koje nosi kao teret, stalno je veoma ozbiljna.

.Slično važi i za Gorana Bogdana, koji je posle uloga u srpskim serijama ("Senke nad Balkanom", "Močvara", "Vreme zla") i filmovima ("Otac", "Oaza") ovde prikazao neku drugu verziju sebe i glumačkog bića. 

Od važnih uloga na velikom platnu, u filmu "Živi i zdravi" igraju - Mirjana Joković, koja svima nedostaje od kada je pre više od dve decenije rešila da živi u Americi.

Nedavno se Joković vratila u Srbiju za potrebe snimanja mini serije "Poziv", a ovde je pružila sasvim drugačiju interpretaciju zabrinute i opsesivne majke od glavne junakinje.

Film „Živi i zdravi“ je imao svetsku premijeru u novembru 2023. pred punom salom u okviru takmičarskog programa 27. međunarodnog Filmskog festivala “Black Nights” u Talinu (Estonija).
Makedonski glumac Nikola Ristanovski dobio je svoj značajan prostor kao i u prethodnom filmu Ivana Marinovića - "Igla ispod praga".

Mirjana Joković i Nikola Ristanovski jedini se nisu pojavili sinoć na premijeri u Mts Dvorani, od čitave plejade glumaca iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske.

Novi film je sniman u Crnoj Gori na teritoriji opštine Herceg Novi  i Portonovi Resort-u, te opisuje venčanje, tradiciju, sukob novog i starog, ali i atraktivnost ambijenta primorja Crne Gore.

Film "Živi i zdravi'' je ko-produkcija čak šest država - "Adriatic Western" iz Crne Gore, "Sense Production" iz Srbije, "Analog Vision" (Češke republika), "Kinorama" iz Hrvatske, "Krug Film" (Severena Makedonije) i "Spok Film" (Slovenije).

Kuća "Sense Production" trudi se da stvara kvalitetne filmske projekte, i iza njihovog opusa stoji hit "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Raše Andrića, "Oaza" Ivana Ikića, i drugi. 

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Radio Televizija Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi risort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Komentari (0)

Kultura