Aktuelno iz kulture

Sigurni Viver laureatkinja Goja nagrade za međunarodni doprinos filmu

Komentari

Autor: Euronews

09/02/2024

-

10:55

Sigurni Viver laureatkinja Goja nagrade za međunarodni doprinos filmu
Sigurni Viver laureatkinja Goja nagrade za međunarodni doprinos filmu - Copyright AP Photo/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Žiri najprestižnijeg španskog filmskog priznanja "Goja" odlučio je da međunarodnu nagradu za doprinos kinematografiji ove godine uruči američkoj glumici i producentkinji Sigurni Viver. 

Zvezda sage "Osmi putnik" i brojnih drugih značajnih ostvarenja preuzeće nagradu na svečanosti koja će sutra uveče biti održana u Valjadolidu. 

Žiri je pohvalio njenu "impresivnu karijeru punu nezaboravnih filmova", kao i činjenicu da je stvarala "nezavisne, kompleksne i snažne ženske likove".

Međunarodna Goja nagrada ustanovljena je 2022. godine, a prema španskoj Akademiji filmskih umetnosti i nauka njom se odaje počast onima koji doprinose zajednici kultura i gledaocima iz celog sveta. Ranije laureatkinje bile su Kejt Blančet i Žilijet Binoš. 

Sigurni Viver je izgradila snažnu vezu sa španskom kinematografijom i gostovala je na Festivalu u San Sebastijanu 2021. kada je primila "Donostia" nagradu. Do sada je glumila u dva filma koja su režirali španski reditelji - "Crvena svetla" Rodriga Kortesa i "Čudovište zove" H. A. Bajone, za koji je bila nominovana za Goja nagradu.

Na ovogodišnjoj 38. dodeli Goja nagrada odlučivaće se i o najboljim ostvarenjima, a najviše nominacija - čak 15 - ima drama "20.000 vrsta pčela" Estabaliz Uresole Solaguren. Sledi je Bajoneovo "Društvo snega" (Society of the Snow) sa trinaest nominacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura