Aktuelno iz kulture

Beogradski irski festival: Nagrađivana irska predstava "King" na sceni Bitef teatra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/02/2024

-

16:42

Beogradski irski festival: Nagrađivana irska predstava "King" na sceni Bitef teatra
Pat Kenevan The King - Copyright Beogradski irski festival

veličina teksta

Aa Aa

U okviru 12. Beogradskog irskog festivala, koji se održava od 8. do 18. marta, ove godine će publika imati priliku da, na sceni Bitef teatra, ekskluzivno vidi i nagrađivanu predstavu "King", u izvođenju dablinske pozorišne trupe "Fishamble".

"King" je uzbudljiva monodrama, u formi teatra plesa i pokreta, za koju su glavni glumac Pat Kinevan i ansambl "Fishamble" dobili prestižnu Olivije nagradu koju dodeljuje udruženje londonskih pozorišta za glumačku izvanrednost. Ova nagrada, koja već 40 godina nosi ime po glumcu ser Lorensu Olivijeu, ekvivalent je brodvejskoj nagradi Toni Awards na svetskoj sceni. Predstavu je režirao Džim Kaliton>

Prošle godine predstava je osvojila i publiku i žiri najuticajnijeg evropskog Pozorišnog festivala u Edinburgu (Edinburgh Fringe) a nominovana je i za nagradu za najbolje izvođenje za predstave koje obrađuju temu mentalnog zdravlja savremenog čoveka.

Predstava će u Beogradu biti igrana dve večeri, 14. i 15. marta na sceni Bitef teatra, a karte se mogu kupiti od danas, 12. februara, na blagajni Bitef teatra i onlajn.

"King" je priča o usamljeniku Luteru, koji nosi ime po Martinu Luteru Kingu, danju ne izlazi iz svog doma a noću se "pretvara" u jednog sasvim drugog kralja – Elvisa Prislija. Priča koju maestralno nosi Pat Kinevan pokazuje nam čoveka koji, poput bilo koga od nas, pokušava da se prilagodi svetu a da i dalje živi u skladu sa sobom i svojim željama i snovima. Život koji živimo određen je i našim ličnim i kolektivnim istorijama, poručuje Kralj, na svakom koraku nas nešto ili neko ograničava ali nas to ne sprečava da se nadamo, da tražimo svetlost pa i da – plešemo, kako to čini i Pet Kinevan na sceni, dok s džogerom u rukama imitira Elvisa Prislija.

Glumu Peta Kinevana u ovoj predstavi, londonski Gardijan je nazvao – blistavom, zbog lepote pokreta, fantastične igre svetlom na pozornici i dubokog emotivnog izraza koji je uspešno prenet publici.

Dijana Milošević, pozorišna rediteljka, ko-osnivačica DAH teatra i prijateljica Beogradskog irskog festivala, pre nekoliko godina sa svojom trupom učestvovala je na festivalu u Edinburgu.

"Ono što je BITEF festival za naš region to je Edinburg za Evropu, a možda i za ceo svet. Na ovom festivalu se mogu videti najbolje predstave evropske produkcije i ono što žiri i publika nagrade je zaista vredno pažnje", izjavila je Dijana Milošević, koja poznaje rad "Fishamble" teatra i Peta Kinevana.

Nakon Beograda, "King" će imati premijerna izvođenja na off-Brodvej sceni u Njujroku, kao i u Los Anđelesu.

Komentari (0)

Kultura