Aktuelno iz kulture

Film "Openhajmer" neprikosnoven na BAFTA ceremoniji u Londonu: Sedam priznanja za ostvarenje režisera Kristofera Nolana

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

23:06

Film "Openhajmer" neprikosnoven na BAFTA ceremoniji u Londonu: Sedam priznanja za ostvarenje režisera Kristofera Nolana
Film "Openhajmer" neprikosnoven na BAFTA ceremoniji u Londonu: Sedam priznanja za ostvarenje režisera Kristofera Nolana - Copyright Tanjug/AP/Universal Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Film Kristofera Nolana "Openhajmer" zabeležio je najveći uspeh na večerašnjoj dodeli filmskih nagrada Bafta u Londonu, odnevši pobedu u sedam kategorija, uključujući priznanje za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju režiju.

agradu za najbolji film ispred postave Openhajmera preuzeo je bračni par, Ema Tomas i Kristofer Nolan, koji su uz Čarlsa Rovena bili producenti, dok je irski glumac Kilijan Marfij odneo priznanje za najboljeg glumca za ulogu Džeja Roberta Openhajmera, američkog teoretskog fizičara koji se smatra „ocem atomske bombe“ u istom filmu.

Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

 

Film "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa dobio je pet priznanja, uključujući nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Emi Stoun, prenosi BBC.

Drama na nemačkom jeziku "Zona interesa" Džonatana Glejzera odnela je tri Bafta nagrade, uključujući priznanje za izvanredan britanski film, ali i za najbolji film koji nije na engleskom jeziku.

Bez priznanja za film "Barbi"

Međutim, film Barbi, ostao je bez ijednog priznanja, uprkos tome što je bio nominovan u pet kategorija. Nagradu za zvezdu u usponu, jedinu Bafta nagradu o kojoj odlučuje javnost, dobila je engleska glumica Mia Meken-Brus, dok je priznanje za najbolji dokumentarac odneo film "20 dana u Mariupolju" Mstislava Černova.

Stipendiju Bafta, kojom se odaje priznanje za izuzetna filmska dostignuća, a koju je do sada, između ostalih, uručena Stivenu Spilbergu, Helen Miren i Čarliju Čaplinu, ove godine je dobila engleska glumica Samanta Morton.

Na crvenom tepihu u Rojal Festival Holu ove godine britanski princ Vilijam pojavio se bez svoje supruge Kejt Midlton, koja se oporavlja od planirane abdominalne operacije.

Domaćin prestižne ceremonije dodele nagrada prvi put bio je Škotski glumac Dejvid Tenant.

Najveći broj nominacija na ovogodišnjoj dodeli Bafta nagrade imao je film "Openhajmer" Kristofera Nolana, čak 13, a slede ga "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa sa 11 nominacija, "Ubistva pod cvetnim mesecom" Martina Skorsezea i "Zona interesa" Džonatana Glejzera sa po devet nominacija.

Dodelu Bafta nagrada organizuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti, nezavisna dobrotvorna organizacija koju je 1947. godine osnovala grupa britanskih filmskih producenata sa ciljem da razvija i odaje priznanje najboljim filmovima, TV emisijama i igricama.. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura