Aktuelno iz kulture

Spa tretman za "Davida": Kako izgleda proces čišćenja čuvenog Mikelanđelovog remek-dela (FOTO)

Komentari

Autor: Telegraph.co.uk

22/02/2024

-

10:19

Spa tretman za "Davida": Kako izgleda proces čišćenja čuvenog Mikelanđelovog remek-dela (FOTO)
Spa tretman za "Davida": Kako izgleda proces čišćenja čuvenog Mikelanđelovog remek-dela (FOTO) - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Remek-delo vajarstva, čuveni Mikelanđelov "David", završeno je 1504. godine, a njegova belina blista i pola milenijuma kasnije. Da "večno mladi" David uvek bude u besprekornom stanju, brine osoblje firentinske Galerije Akademije u kojoj boravi već duže od 150 godina. Oni mu na svaka dva meseca priređuju "kupku", kako bi se otarasili prašine koja zapada u njegove brojne pregibe.

Za to je zadužena njegova lična restauratorka Eleonora Puči, koja se uz pomoć skela penje do vrha 5,1 metara visoke statue i brižljivo je čisti u vreme kada muzej nije otvoren za javnost.

Ikona renesanse, koju posećuje preko dva miliona ljudi godišnje, prema rečima direktorke muzeja Sesilije Holberg, zaprlja se veoma lako.

Profimedia

 

"Kada se statua ne čisti redovno, ukoliko joj se približite i pogledate s vrha do dna, videćete sloj prašine. To nije lepo i nije dostojno umetničkog dela koje čuvamo u ovom muzeju", kaže Holberg, koja je ovog ponedeljka, na neradni dan muzeja, otvorila vrata medijima da vide kako izgleda "kupka" za Davida.

Prema njenim rečima, čišćenje skulpture je "vid iskazivanja poštovanja i davanje dostojanstva koje zaslužuje svako umetničko delo", piše britanski Telegraph.

Delikatan posao

Restauratorka Puči u laboratorijskom belom mantilu, sa zaštitnim šlemom na glavi, počinje ispitivanje "Davidovog" stanja, pre nego što započne usisavanje prašine uz pomoć prenosivog usisivača koji nosi na leđima.

Profimedia

 

Pažljivim pokretima ona prevlači mekanu sintetičku četku preko pregiba na skulpturi, usmeravajući prašinu ka cevi usisivača, vodeći računa da je nikad direktno ne dodirne.

"To je vrlo delikatan rad, koji zahteva mnogo koncentracije i potrebno je da ga pratite centimetar po centimetar, kako bi kontrolisali očuvanost dela, koje je inače u odličnom stanju", kaže Holberg.

Naslage prašine mogle bi da priguše sjaj mermera i učine ga sivim i sumornim. Iako su posebni filteri u sistemu ventilacije muzeja značajno smanjili prašinu u vazduhu, nje uvek ima i zato se "David" mora čistiti jednom u dva meseca.

Proces traje najmanje pola dana, a sličan tretman dobijaju i druge statue koje se tu čuvaju.

Profimedia

 

"David" je na početku krasio glavni trg Firence, ali je s godinama menjao lokacije, a sadašnji dom dobio je 1873. kada je muzej doslovno sagrađen oko njega. Mikelanđelo je imao samo 29 godina, kada je završio ovog remek-delo.

U muzeju se čuvaju i Mikelanđelovi "Robovi" koji je trebalo da ukrašavaju grobnicu pape Julija II, ali nikad nisu završeni.  

Komentari (0)

Kultura