Aktuelno iz kulture

"Oktobarska kiša": Bura zbog naziva i teksta pesme, Izrael ipak možda neće učestvovati na Evroviziji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

23/02/2024

-

17:18

"Oktobarska kiša": Bura zbog naziva i teksta pesme, Izrael ipak možda neće učestvovati na Evroviziji
"Oktobarska kiša": Bura zbog naziva i teksta pesme, Izrael ipak možda neće učestvovati na Evroviziji - Copyright Prinskrin/Youtube/Keshet 12

veličina teksta

Aa Aa

Do održavanja Pesme Evrovizije ostalo je nešto više od dva meseca, a ovogodišnje popularno takmičenje već su obeležile kontroverze. Izrael je najavio da će odustati od učešća u slučaju da organizatori pokušaju da cenzurišu predstavnicu te zemlje, piše BBC.

Naime, ranije ove nedelje u medijima je procurio tekst pesme koja bi ove godine za Izrael trenalo da otpeva pevačica Eden Golan, a naziv je "Oktobarske kiše" (October Rain).

Prema navodima lista "Israel Hayom", pesma referiše na žrtve napada Hamasa od 7. oktobra prošle godine, sa teksom koji polinje rečima: "Svi su bili dobra deca, svako od njih".

Ogranizator Evrovizije EBU saopštio je da trenutno analiziraju pesmu.

Pravila takmičenja zabranjuju političke poruke. Prethodnih godina, EBU je primoravao pojedine predstavnike da menjaju svoje tekstove. Gruzija se tako na primer 2009. povukla iz takmičenja nakon što je njihova "We Don't Wanna Put In" odbijena zbog očiglednih referenci na ruskog predsednika.

U saopštenju u vezi sa ulaskom Izraela 2024. godine, organizatori su rekli: "EBU je trenutno u procesu analize stihova, što je proces koji je poverljiv između EBU-a i emitera dok se ne donese konačna odluka. Ako se pesma iz bilo kog razloga smatra neprihvatljivom, emiterima se tada daje mogućnost da pošalju novu pesmu ili novi tekst".

Međutim, izraelski javni emiter KAN rekao je da će odbiti svaki zahtev za izmenu teksta.

"Treba napomenuti da što se tiče Izraelske radiodifuzne korporacije, nema namere da se pesma izmeni. To znači da, ukoliko ne odobri Evropska radiodifuzna unija, Izrael neće moći da učestvuje na takmičenju koje će se održati u Švedskoj u maju", navodi se.

"Skandalozna" odluka

KAN je takođe potvrdio da su procureli stihovi za pesmu "Oktobarska kiša" tačni i objavio ih u celosti na svom sajtu u sredu. Opisana kao "dirljiva i moćna balada", pesma se zasniva na refrenu "Još sam mokra od ove oktobarske kiše".

U stihu Golan peva: "Ko vam je rekao da momci ne plaču/Sati i sati/I cvećeŽivot nije igra za kukavice". Pozivanje na cveće je značajno, prema Izraelu Hajomu, jer je to vojni žargon za ratne žrtve.

Pesma se zatim završava na hebrejskom: "Nema više vazduha za disanje/Nema mesta/ Nema mene, iz dana u dan.”

KAN je rekao da je izraelski ministar kulture Miki Zohar kontaktirao predsednika EBU-a da zatraži da panel odobri pesmu.

"Ministar je u svom pismu napisao da se Izrael nalazi u jednom od najsloženijih perioda i da se ta činjenica ne može zanemariti pri izboru pesme koja će ga predstavljati", preneo je emiter.

Zohar je na mreži Iks napisao da bi bilo "skandalozno" diskvalifikovati pesmu.

"Pesma Izraela, koju će izvesti Eden Golan, je dirljiva pesma, koja izražava osećanja ljudi i zemlje ovih dana, a nije politička. Svi se nadamo da će Evrovizija ostati muzički i kulturni događaj, a ne politička arena – gde zemlje učesnice mogu da iznesu svoju jedinstvenost i nacionalizam na scenu kroz muziku. Pozivam Evropsku radiodifuznu uniju da nastavi da deluje profesionalno i neutralno i da ne dozvoli da politika utiče na umetnost", rekao je on.

Pozivi  na diskvalifikaciju

Odvojeno, muzičari iz drugih zemalja koji učestvuju na Evroviziji pozvali su da Izrael bude diskvalifikocan zbog rata u Gazi.

U decembru je Islandsko udruženje kompozitora i tekstopisaca objavilo saopštenje u kojem se navodi da je vojna akcija Izraela učinila njegovo učešće nespojivim sa događajem "koji karakteriše radost i optimizam".

Slični protesti podignuti su u Finskoj, Norveškoj, Danskoj i Švedskoj, a nekoliko je istaklo da je Rusija diskvalifikovana od invazije na Ukrajinu pre dve godine.

Organizatori Evrovizije su se do sada opirali pozivima na isključenje Izraela, rekavši da su situacije u Ukrajini i Gazi različite.

"Poređenja između ratova i sukoba su složena i teška i, kao nepolitička medijska organizacija, ne možemo da pravim"“, rekao je Noel Karan, generalni direktor Evropske radiodifuzne unije u saopštenju.

„Razumemo zabrinutost i duboko ukorenjene stavove oko trenutnog sukoba na Bliskom istoku“, rekao je on. Međutim, dodao je, Evrovizija "nije takmičenje između vlada".

"EBU je usklađen sa drugim međunarodnim organizacijama, uključujući sportske saveze i federacije i druga međunarodna tela, koji su na sličan način zadržali svoj inkluzivni stav prema izraelskim učesnicima na velikim takmičenjima u ovom trenutku", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Kultura